Tojásfestés – íme a technika amitől csodaszép és ehető is lesz a húsvéti tojás

A Húsvét nem az igazi tojásfestés nélkül. Mutatjuk mit használjunk hogy ehető is legyen, ne csak szép. 

2024. március 30., 12:19

Szerző:

A tojásfestés a mai napig szerves részét képezi a húsvéti ünnepnek, csak úgy mint, a fonott kalács vagy a sárgatúró. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik. Magyarországon már az avarkori sírokban is találtak festett, mintákkal ellátott tojásokat. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk – írja az anyaparadicsom.

A tojásdíszítő eljárásoknak se szeri, se száma. Lehet festett, karcolt, rátétes, mosott, vésett, viaszolt, csipkézett, metszett, patkolt, faragott és maratott is. De ha azt akarjuk, hogy ehető is legyen mutatunk pár természetes technikát. 

Tojásfestés természetes anyagokkal

A tojást meg lehet festeni boltban vásárolható tojásfestékkel, de lehet a természetben előforduló, természetes festéket tartalmazó alapanyagok használásával is. A nyers tojásokat alaposan mossuk meg, zsírtalanítsuk, hogy semmilyen szennyeződés ne legyen rajtuk, így a színezőlé jobban megfogja a héjukat. A vöröshagyma héja barna; a lilahagyma héja lila lesz. Kurkumával sárga, céklával bordó, a spenóttal zöld, a vöröskáposzta levelével kék és az őrölt paprikával főzött tojás színe narancssárga lesz. 

A tojásfestéshez a zöldségeket fel kell aprítani (akár turmixolni) és enyhén ecetsavas vízben felfőzni, majd leszűrni – írja az EgészségKalauz.  A tojásokat érdemes forrón festeni. Ilyenkor érdemes a festékes vízben megfőzni őket, majd a lében hagyni kihűlni. Ahideg áztatásos módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a tojás mintázatát előzőleg viasszal kijelöltük. Ekkor előre meg kell főzni a tojást és kihűteni. A viaszminta a hő hatására szétfolyik. A hideg eljárás esetén hagyjunk hosszabb időt a festéknek, hogy egyenletesen bevonja a tojásunkat. Amennyiben szeretnénk elkerülni, hogy a szépen kifestett tojás húsvét után felrobbanjon, nem kis bűzt hagyva maga után, érdemes nyersen kifújni, kimosni és a héjat festeni csak. Ilyenkor egy kis szalagot átfűzve rajta és felakasztva még sokáig gyönyörködhetünk a hímes tojásunkban.

A régi, jól bevált harisnyás, leveles módszerrel igazi hagyományos dekorációs készíthetünk. Szorítsunk a tojásra leveleket, apró virágokat, és csavarjuk harisnyába, kötözzük össze jó szorosan a végét és mehet a forró, hagymahéjas vagy tojásfestékes vízbe. Ha csipkés mintát szeretnénk a tojásra, csavarjuk bele a tojást az anyagba, majd a végét jó szorosan kössük össze. Ezután mártsuk 10 percre a tojásfestékes edénybe vagy pohárba, majd csomagoljuk ki az anyagból. A végeredmény csipkés, romantikus hatású tojás lesz – írja a Családinet.

Erre ügyeljünk tojásfestés közben

A hagyományos, festékes vízben áztatós technika egyszerűsége miatt kevesen ragadnak húsvétkor ecsetet azzal a céllal, hogy szó szerint kifessék a tojást. Egy kis kézügyességgel nagyon szép, egyedi tojások készülhetnek. Vonjuk be a gyerekeket is, biztosan élvezni fogják. Kerülhet a tojásra akár csak pár egyszerű ecsetvonás, vagy bonyolultabb minták is, az biztos, hogy ez jó program lehet az egész család számára.Sima tojásfestéket is lehet használni az alapszínhez, majd díszíthető temperával, vagy filctollal, matricával is, de akkor ne együnk meg. 

Ha biztosra akarunk menni, akkor olyan színezőanyagokat válasszunk, amelyek biztosan nem okoznak problémát akkor sem, ha a héjon át a főtt tojásba kerülnek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. október 4., 15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.