Az igazi húsvéti sonka titka: a hagyományos recept

A húsvéti sonka egy olyan fogás, amely hagyományosan a családi összejövetelek, ünnepi ebédek fontos eleme.

2024. március 21., 20:38

Szerző:

Húsvét közeledtével sok családban felmerül a kérdés: Mitől lesz igazán különleges a húsvéti sonka? Az ünnephez kapcsolódó étkezési szokásokban gyökerező hagyományok mellett az igazi húsvéti sonka alapvetően két dologból áll: minőségi alapanyagokból és gondos elkészítésből. Ehhez ad most néhány tippet a Budapest legmagasabb pontján újonnan megnyitott étterem, a VIRTU ifjú séftehetsége, Lendvai Levente.

Az elkészítés módja, a fűszerezése, a főzési ideje kapcsán sokan sokféle tanáccsal élnek, de az első és legfontosabb dologban mindenki egyetért: nem mindegy, hogy hol-milyen minőségű sonkát vásárolunk.

Akkor jó a húsvéti sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől

„Én azt javaslom látogassanak el a legközelebbi henteshez és előre rendeljenek egy szép darab sonkát. Minél frissebben jön le a füstről, annál finomabb lesz főzésnél. Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől és kevés fizikai nyomásra nem enged levet, ugyanakkor van kevés ruganyossága, de tartása is a szöveteknek” – tanácsolja a séf, akinek hentes édesapja már kisgyermek korában átadta a húsok iránti szeretetét.

A családban ebben az időben nem egy, hanem legalább négy sonka fő egyszerre, aminek a jó alapanyag mellett semmi más titka nincs, mint a babérleveles, fokhagymás víz.

Melegen az asztalra kerül és tormával, mustárra, újhagymával, főtt tojással, hónapos retekkel ajánlott fogyasztani, hogy az íze minél jobban kijöjjön. Házi, meleg, fonott vajas kaláccsal pedig csak még inkább fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Maradékmentés okosan

A frissen megfőtt, de el nem fogyasztott sonkának is számos felhasználási módja van, amihez Lendvai Levente néhány praktikumot is elárult. Ha hagyjuk kihűlni a húsvéti ebédről megmaradt sonkát a saját főzőlevében és betesszük a hűtőbe vékonyan szeletelve, akkor az a másnapi reggeli mellé biztosan telitalálat lesz. A megmaradt főzőlevet sem szabad kiönteni, hiszen számos módon fel lehet használni.

„A megmaradt főzőléből nálunk általában bableves készül a klasszikus módon, de nagyon sok mindenhez fel lehet használni ezt a füstölt alaplevet. A bableves mellé még kisebb koromban láttam, hogy édesapám lilahagymát féltőre vág, kevés sót és porcukrot tesz rá meg egy pici ecetet. Ezzel eszei a bablevest és azóta én is így fogyasztom” – árulta el a családi ízesítést a séf.

„Ha még mindig maradt sonka amit már ettünk hidegen, melegen vagy levesként, akkor én a maradék húst felmelegítem és 1x1 cm kockákra vágom és egy keverőtálba helyezem. Mindig megmentek egy pici alaplevet, ebből pár kanállal a húsra teszek, valamint snidlinget, petrezselymet, sót, borsot, lassan sült fokhagymát keverek hozzá és egy krémes pástétomot készítek belőle” – adott néhány végső tippet a séf.

Egy biztos, a húsvéti sonka nem csak az ünnepi asztal éke, közösségteremtő szerepet is betölt. Az étel köré gyűlnek össze a családtagok és barátok, megosztva az ünnep örömét és a jóízű falatokat egymással.

A séf a város legmagasabb pontján egy különleges húsvéti meglepetéssel készül, erről itt olvashat részleteket.

(Kép forrása: Freepik)

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.