A HPV elleni vakcina nem csak a nők esetében előzheti meg a rákot

A HPV elleni oltás védelmet nyújt a nők számára számos ráktípus ellen, ugyanakkor az a férfiak körében is hatásos.

2024. május 27., 12:37

Szerző:

A HPV rengeteg ember – köztük nők és férfiak – életlét keseríti meg. Éppen ezért kutatók egy új, 3,4 millió ember bevonásával készült hosszútávú tanulmányban azt vizsgálták, hogy a HPV elleni vakcina mennyire hatékonyan tudja megelőzni a vírus által okozott számos egyéb ráktípust, például a fej-nyaki daganatokat, a végbéltáji ráktípusokat, valamint a pénisz-, szeméremtest- és a hüvelydaganatokat.

A Reuters hírügynökség a kutatásról szóló cikkében felidézi, a korábbi tanulmányok főleg a méhnyakrákra fókuszáltak, ám egy új publikáció 44 százalékban férfiakat is vizsgált. Az eredményeket a következő napokban mutatják majd be részletesen egy amerikai onkológiai konferencián.

A mostani kutatásból mindenesetre kiderült, hogy a beoltott férfiak esetében alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő megbetegedések aránya, valamint a fej-nyaki daganatok száma is. Ez utóbbinál 100 ezer emberből átlagosan 2,8–3,4 megbetegedés volt az oltottak körében, míg az oltatlanoknál 6,3–7,5 körül alakult ez az arány. Kiderült egyúttal az is, hogy a nők esetében számos ráktípus – például, talán nem meglepő módon a méhnyakrák – kockázata kimutathatóan alacsonyabb az oltottak körében, de jelentős mértékben nem csökkent a fej-nyaki daganatok, valamint a szeméremtest- és a hüvelyrák kockázata.

Összességében úgy tűnik, a HPV elleni oltás hatékony néhány, a méhnyakrákon túli daganat kockázatának csökkentésére – a férfiak körében is.

Ezt takarja a HPV betegség

A humán papilloma vírussal (HPV, papillomaviradae) korábban több cikkben is foglalkoztunk. Így megírtuk, hogy jelenleg a vírus mintegy 170 típusa ismert, melyek közül legalább 40 az intim területeken is tüneteket okozó kórokozó. Az egyes típusok más-más elváltozásokat okoznak és más szervek hámfelületén okozhatnak panaszokat.

A HPV vírusok nem nemi úton terjedő típusai felelősek a vírusos szemölcsök többségéért, többnyire a tenyéren és a talpakon. A szexuális úton terjedő HPV érintheti a női külső nemi szerveket, valamint a hüvelyt és a méhnyakat, férfiakban a húgycsövet, a hímvessző és a herezacskók bőrét. Mindkét nemben előfordulhatnak a végbélnyílást, továbbá (magatartásformáktól függően) szájüreget és a garatot érintő fertőzések is.

A magas kockázatú HPV víruscsoportok a nyálkahártyát, a bőr hámfelületét érintő daganatokat is kiválthatnak, míg az alacsony kockázatú típusok jóindulatú, ám hasonlóan fertőző és kellemetlen elváltozásokat, szemölcsöket („hpv szemölcs") eredményeznek. A papillóma szó maga a bőrből kiemelkedő, hám eredetű jóindulatú tumorok orvosi elnevezése.

(Kiemelt képünk illusztráció. A fotó forrás: Freepik)

16:05

A joghurt sokoldalú étel. Akár önmagában, akár öntetként, salátával, vagy épp ivójoghurtként fogyasztva, tökéletes választás az egészséges étrendet követők számára. Ebben a cikkben mindent megtudhat, amit a joghurtról tudni kell: az elkészítés módjától és az összetevőktől a joghurt különböző típusaiig és a szervezetre gyakorolt ​​hatásáig.

2024. június 16., 15:17

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége, a mellrák nem válogat, de azért vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz, hogy csökkentsd a veszélyes diagnózist.