Néhány tippel elkerülhető a hízás a nyaralás alatt

Nem ideális, ha nyáron a hízás miatt kell aggódni, de a nyaralás a megszokott diétás étrendet is felboríthatja.

2024. július 1., 15:56

Szerző:

A nyaralás alatt érthető módon mindenki szeretne kikapcsolódni, és a finom falatokról sem szívesen mondunk le ilyenkor, de néhány szabály betartásával a hízás elkerülhető – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Természetes, hogy a pihenéshez hozzátartoznak a finom ételek, és a nagy melegben akár egy-egy plusz fagyizás is becsúszhat. A külföldi nyaralásokon az is csábító lehet, hogy számos helyi különlegességet is meg lehet kóstolni, így általában a hazatérést követően a mérleg kegyetlenül szembesít a valósággal.

Már egy rövid nyaralás alatt is több kiló szaladhat fel arra, aki egyáltalán nem figyel oda a táplálkozására. Ez még akkor is így van, ha az év többi részében esetleg diétázik. A sport sem feltétlenül élvez előnyt a nyaraláson adódó programokkal szemben, ez pedig a nagyobb mennyiségű étkezéssel együttesen már jelentős súlynövekedést okozhat.

A hízás elkerülhető a nyaralás alatt – ezek a leghatékonyabb tippek

A testmozgásról a nyaralás alatt sem kell megfeledkezni, hiszen számtalan lehetőség adódhat rá. Napi 30 perc a pihenés ideje alatt nem jelenthet problémát. Nem kemény edzésekre kell gondolni, de egy-egy könnyű séta a vízparton, vagy egy kis úszás mindenkinek jót fog tenni. Aki pedig életmódváltást tervez, annak itt az ideális pillanat, hogy belekezdjen a rendszeres testmozgásba.

Bár sok finomság csábító lehet, de azért érdemes nagyobb figyelmet fordítani az elfogyasztott ételekre is. A párolt zöldségek, a grillezett húsok és a friss saláták a legmelegebb napokon is ideális ételek. Fagylalt és sütemény helyett a gyümölcsök remek alternatívát kínálhatnak, és a folyadékpótlás szempontjából is ideálisak: egy szelet jéghideg görögdinnye mindenkinek jól esik a hőségben.

Több mint 100 kalória is megspórolható ezzel a módszerrel. Aki vízparton nyaral, annak érdemes kihasználnia, hogy elérhető közelségben vannak a halból készült ételek, és a tenger gyümölcseit is érdemes megkóstolni, hiszen ezeknek jellemzően jóval alacsonyabb az energiatartalmuk, és igazán finom különlegességekre is rá lehet bukkanni.

Az adagok mérete is kulcsfontosságú: nem érdemes hatalmas adagokat fogyasztani, amelyektől elnehezül a test. A svédasztal, az all inclusive ellátás, illetve a finom ételek mind veszélyt jelentenek a hízás szempontjából, pedig a megszokottnál nagyobb adagok fogyasztása ilyenkor sem javasolt. Aki hajlamos a sóvárgásra, annak érdemes elterelnie a figyelmét, hiszen az egész napos nassolás kifejezetten káros lehet.

A nyaralás alatt egy-egy egészségtelenebb étel is felkerülhet az étlapra, a szakemberek pedig megerősítették, hogy egy-egy alkalom nem okoz visszafordíthatatlan problémákat, de nem érdemes az egész nyaralás alatt ezeket fogyasztani, ugyanis ez már jelentős hízást eredményezhet.

A fenti szabályok betartásával azonban kipihenhetjük magunkat, a finom falatokról sem kell lemondanunk, és még a hízás miatt sem kell aggódnunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:38

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

14:33

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.