Ezekre az egészségügyi szempontokra figyeljünk, ha Európán kívülre megyünk nyaralni

A nyaralás alatt gyakran előforduló veszélyforrásokra hívja fel a figyelmünket a háziorvos, és ezek megelőzéséről is beszámol.

2023. július 17., 17:37

Szerző:

Egzotikus országba utazás esetén az egyik legjelentsősebb veszélyforrás a másfajta táplálkozás és a ritkán fgyasztott ételek jelentik, ezek például allergiás rekicókat válthatnak ki, még ha eleve nem is tudjuk, hogy allergiásak voltunk egy addig ismeretlen tápanyagra – figyelmeztet Dr. Vajda János háziorvos a Jazzy Business Class című műsorában. 

Szerinte érdemes előre bekészülni szabadon megvásárolható antihisztaminnal, illetve rögtön orvoshoz fordulni, ha allergiára utaló tüneteket tapasztalunk magunkon, azaz kipirulás, az ajkak, nyak, nyelv megdagadása, esetlegesen súlyosabb esetben nehézlégzés, rosszullét, ájulásérzés – utóbbiak esetében a mentőszolgálat igénybevétele is indokolt lehet. 

Utazások során a gyomorpanaszok a leggyakoribbak, mivel a távoli helyszínen egészen eltérő baktériumflórák létezhetnek.

Ha szeretnénk biztosra menni, és elkerülni az esetleges kellemetlenségeket, figyeljünk arra, hogy ne együnk hámozatlan, mosatlan gyümölcsöt, illetve a jégkocka is lehet kritikus pont.

A háziorvos felhívja a figyelmünket, hogy Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, iható a csapvíz, de ez nincs mindenhol így, még Európán belül is akadnak országok, ahol ez nem adott, és nem tudhatjuk, miből készült az a jégkocka. Ha tehetjük, csak palackozott üdítőket, vizet fogyasszunk, amelyeket előttünk bontanak ki. 

A szakértő szerint ha már megtörént a baj, akkor sincs minden veszve: ezekre is fel lehet készülni, itthonról vihetünk magunkkal nem vényköteles gyógyszereket ezekre a panaszokra. Ha szerencsénk van, és csak egy ártalmatlanabb fertőzésbe futottunk bele, az egy-két nap alatt el is múlik. Azonban nagyon fontos, hogy ezalatt az idő alatt próbáljuk pótolni az elvesztett folyadékot és ionokat. 

Attól függően, hogy a világ melyik részére – sok esetben attól is, hogy az ország melyik részére – készülünk, tájékozódhatunk előre arról, hogy milyen esetlegese betegségekkel szemben kell védekeznünk, ebben segítségünkre lehet a háziorvosunk. Vajda János azt tanácsolja, mindenképp időben kezdjünk el felkészülni, mert a szükséges védőoltásokat általában nem két héttel, hanem jóval korábban kell felvenni, ahhoz hogy azok hatásos védelmet biztosítsanak.

A leggyakoribb betegségek, amelyek ellen érdemes védekezni a malária, tífusz vagy a hepatitisz, és az sem mindegy, hogy a kiszemelt országban milyen malária kórokozó van jelen, ennek függvényében kell megválasztani a védőoltást, de érdemes lehet egy emlékeztető tetanusz védőoltást is kérni – ebben a háziorvoson kívül a népegészségügyi osztályon is lehet tájékozódni, Vajda János elmondása alapján minden vármegyében vannak erre alkalmas oltópontok. 

A háziorvos szerint előfordulhat, hogy „all inclusive ellátást kapunk például egy egyiptomi vagy tunéziai kórházban”, jó tanácsként azonban még hozzáteszi, hogy erre sem árt felkészülni, mert ez anyagilag húzós lehet, de ezt is ki lehet védeni egy jó biztosítással. 

A beszélgetést teljes terjedelmében a Jazzy honlapján tudjátok meghallgatni. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Emberek fürdenek a tengerben Athén közelében 2021. január 10-én. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelis Saitas)