Nagycsaláddal is választhatunk környezettudatos nyaralást

Ürge-Vorsatz Diána volt a vendége a Jazzy Rádió Green Class rovatának, amelyben ezúttal arról beszélgettek a neves klímakutatóval, hogy hogyan kell környezettudatosan utazni, vagyis hogyan lehet kis ökológiai lábnyoma a vakációzásunknak.

2023. június 28., 13:37

Szerző:

Ürge-Vorsatz Diána a Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Társaság, az IPCC mérésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, klímakutató volt a Jazzy Rádió Green Class rovatának vendége. A hétgyermekes családanya a nyári utazások, üdülések ökológiai lábnyomáról beszélt.

A környezettudatos utazás legfontosabb kitétele, hogy ha csak tehetjük, közeli úticélt választunk, és nem ülünk repülőre. Ürge-Vorsatz szerint lejárt a hétvégi repülős kiruccanások kora. Egy-egy alkalommal persze meg lehet szervezni egy nagyobb utazást és fel lehet ülni a gépre,  de azt fel kell adni, hogy az ember a hétvégén átugorjon egy-egy európai nagyvárosba vásárolgatni egy kicsit. A repülés ökológiai lábnyoma ugyanis óriási.

„Például a családunk, a gyerekeink is sokkal jobban örülnek egy kalandos sátorozásnak, egy hegyi túrázásnak, egy evezőtúrának, mint egy akárhány ezer csillagos szállodában való punnyadásnak" – fogalmazza meg a véleményét a klímakutató.

Tehát ha ezt az egy dolgot meg tudjuk tenni, hogy nem uatzunk messzire, akkor a legfontosabb lépést már megtettük azért, hogy a vakációzásunk ökológai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. „Ha bárki megnéz egy karbon lábnyom kalkurátort, és abba beleteszi a különböző tevékenységeit, amit egy év során csinál, akkor meglátja, hogy abból messze a legnagyobb része az lesz, ha fölül egy repülőre. Egy átlag európainak ugyanannyi a karbonlábnyoma körülbelül, mint egy átlagos magyarnak, olyan körülbelül 5-6 tonna évenkéntI szén-dioxid kibocsátás. Hogyha fölülünk egy gépre, mondjuk elmegyünk például New Yorkba és vissza, az már körülbelül olyan két tonna" – hívja fel a figyelmet a szakember. Hiába gyűjtünk tehát szelektíven szemetet, kerüljük a nylon-zacskók használatát, ha felülünk egy gépre, egyetlen úttal lenullázhatjuk minden erőfeszítésünket.

Magyarország egyébként az egyik legfontosabb vasúti csomópont Európában, tehát a kontinensen belül szinte mindenhová eljuthatunk vonattal is. „Én például most már Európában csak vonattal megyek, és állítom, hogy sokkal jobb vonattal menni, mint repülővel” – vallja Ürge-Vorsatz Diána, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a vonatok a nagyobb európai városokban több helyen is megállnak, nem kell a járat előtt órákkal kint lenni, nincs biztonsági vizsgálat, nem kell külön megszervezni a belvárosba bejutást sem, mint egy repülőút esetében.

Arra a kérdésre, hogy hétgyerekes anyukaként hogyan tud környezettudatosan nayaralást szervezni, a klímakutató azt felelte, hogy autóval szoktak utazni, de nyolc-kilenc ember ül az autóban, így annak már nagyon kicsi a karbonlábnyoma. Sokszor választják a sátrazást is. „Az egyik kedvenc nyaralásunk az Bükkben, az egy természetvédelmi tábor, amire a férjem családja most már több mint 50 éve jár. Én amióta bekerültem a családba, már több évtizede járok, és a gyerekek is kiskoruktól, és azt imádják a legjobban."  A szakember szerint annyira szeretik ezt a nyaralást a gyerekek, hogy a nagyok, akik már messze élnek, erre az utazásra mindig hazajönnek. A természet közelsége sokkal jobban vonzza őket, mint egy luxusnyaralás.

(Kiemelt képünk forrása: 168.hu Archív)

 

 

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.