Dűlőúton a 2030-ra kitűzött uniós és magyarországi klímacélok megvalósítása

Az Európai Unió 2020-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljainak elérése részben olyan külső tényezőknek tudható be, mint például a világjárvány hatásai, amelyek elősegítették a kibocsátások csökkentését – írja az Európai Számvevőszék.

2023. június 26., 19:08

Szerző:

A jelentés szerint kétes sikerrel kecsegtet az EU azon törekvése, hogy 2030-ig az 1990. évi szinthez képest 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, mivel kevés jelét látták annak, hogy a 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célok elérésére irányuló intézkedések elegendőek lennének – idézi a Telex.

2022 októberében még arról beszélt az Európai Bizottság, hogy az Unió elérte 2020-ra kitűzött három éghajlat- és energiapolitikai célját. A számvevők szerint azonban ez a siker nem kizárólag az Unió éghajlat-politikai fellépésének köszönhető. A számvevők azt is megállapították, hogy nem átlátható, hogyan érték el különböző rugalmas megoldások révén az uniós tagállamok a kötelező nemzeti céljaikat.

Országonként is megvizsgálták a kitűzött klímacélok eddigi megvalósulását.  

Magyarország az Európai Számvevőszék szerint 2020-ra 14 százalékos megújulóenergia-arányt ígért be, ezt teljesítette is.

Hazánk károsanyag-kibocsátása azonban 2005 óta mindössze 18 százalékkal csökkent, az egységnyi GDP-re jutó kibocsátás azonban már 34 százalékkal, míg az egy főre jutó kibocsátás 15 százalékkal.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás Görögországban csökkent a leginkább 2005-höz képest, majdnem a kibocsátás felét, 45 százalékot lefaragtak a görögök 2020-ra.

Joëlle Elvinger, a számvevőszék tagja egy sajtótájékoztatón azt mondta: nem tudják megállapítani, hogy elégségesek-e a befektetések és a privát szektor beruházásai a következő körre, azaz a 2030-as céldátumra, mivel nagyon kevés adat áll a rendelkezésükre:

„az Európai Bizottságnak nagyon kevés információja van az egyéni törekvésekről, ugyanis a tagországok esetében néhány jelentés még mindig csak önkéntes alapon működik”.

A Számvevőszék tagjai azt is hozzátették, hogy a járvány és a gazdasági válság miatt nincs is rálátásuk arra, hogy a klímavédelmi rendelkezések milyen hatásokat váltottak ki.

Egy három pontból álló ajánlást fogalmaztak meg, amivel kapcsolatban remélik, hogy ez segít az Európai Bizottságnak, hogy a június 30-ig benyújtandó, megújított nemzeti cselekvési terveket megfelelően tudja véleményezni 2024. június végéig.

(Kiemelt kép: egy nő a Stop EACOP (Kelet-afrikai nyersolajvezeték) feliratú transzparenst tart, miközben tüntetők gyülekeznek a fosszilis tüzelőanyagok és az éghajlat elleni tüntetésen a Place de la Republique-nál, az Új Globális Pénzügyi Paktum csúcstalálkozójának szélén, Párizsban júniusban. 2023. június 23. Fotó: Thomas SAMSON / AFP)

 

 

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.