A WHO, a Vatikán és Nobel-díjas tudósok sürgetik a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését

A fosszilis tüzelőanyagok kiterjedt használata ellehetetleníti a kitűzött klímacélok elérését, illetve egészségügyi kockázatot jelent az aláírók szerint.

2022. szeptember 14., 15:55

Szerző:

Kedden jelent meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakmai irányításával összeállított globális jelentés az éghajlatváltozás várható hatásairól és a jelenlegi szankciós politikák elégtelenségéről. A fosszilis tüzelőanyagok kiterjedt használata és az országok függősége az energiahordozók felé ellehetetleníti a kitűzött klímacélok elérését, illetve egészségügyi kockázatot jelent – írja a Qubit.hu.

Közel 200 szervezet állt ki

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és közel 200 további globális, illetve nemzeti szakmai szervezet szerdán tett közzé egy felhívást, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére, a további fosszilis tüzelőanyag-felhasználó létesítmények létrehozásának és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének leállítására szólítanak fel.

Emellett hangsúlyozzák a fejlett világ felelősségét, amelynek anyagi segítséget kell nyújtania a fejlődő országok számára. A felhívás valódi megoldásokat sürget és igazságos átmenetet, ami nemcsak az energiaellátás problémáját oldja meg, hanem az iparágban érintetteknek is megélhetést biztosít.

A kezdeményezés széleskörű támogatást kapott, a dalai láma mellett még több mint száz Nobel-díjas tudós, a Vatikán, egy sor nemzet és város vezetése, több mint ezer egészségügyi szakember és további közel 3000 kutató állt mögé. A WHO célja, hogy a dohányzás elleni vagy az atomfegyverek használata elleni összefogáshoz hasonlót érjen el, amivel globálisan milliók életét menthetnék meg a jövőben évente – írja a lap.

(Kiemelt kép: A Turow széntüzelésű erőmű hűtőtornyainak működése 2021. május 25-én. Fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.