A hosszú élet titka ebben az ételben rejlik a kutatók szerint
Az élettartam is növelhető egy-egy egészséges étel fogyasztásával.
Az egészséges táplálkozás, illetve egy-egy étel kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy ki meddig él – írta meg a CNN.
A National Geographic szakértője, Dan Buettner nyilatkozott a portálnak ezzel kapcsolatban, akik hosszú időt töltött az úgynevezett kék zónák tanulmányozásával. Ezek azok a területek a Földön, ahol az átlagosnál jóval tovább élnek az emberek, és sokkal egészségesebbek is.
A környezeti adottságokon túl a szakértők szerint ehhez nagyrészt a helyi étkezési szokások járulnak hozzá, így egyértelművé vált, hogy a táplálkozás hatalmas jelentőséggel bír ilyen téren. Jelenleg 7 ismert kék zónáról tudunk, ezek a következők:
- Japán, Okinawa prefektúra,
- Olaszország, Szardínia szigete;
- Costa Rica, Nicoya-félsziget;
- Görögország, Ikaira sziget,
- Kalifornia, Loma Linda városa.
Az ezeken a területeken élő emberek táplálkozását már korábban is megfigyelték, sőt mint azt a 168.hu is megírta, mert egy diéta is elterjedt erre alapozva. Bár területenként eltérő, hol mit fogyasztanak, ám az ételeket tekintve számos hasonlóság is felfedezhető, a diétát erre alapozták a szakemberek.
Alapvetően a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására helyezik a hangsúlyt, amelyek tele vannak tápanyagokkal, a húsokat és tejtermékeket zsírszegény formában fogyasztják, és a magvakat, illetve a hüvelyeseket is nagy mennyiségben tartalmazza a napi étrendjük. Mint kiderült, ez utóbbiak fontosabbak lehetnek, mint azt eddig gondolták a kutatók.
Az ezekből készült étel csodaszer lehet
A hüvelyesek Európában és az Egyesült Államokban nem ismeretlenek, ám azokat nem fogyasztják akkora mennyiségben, mint a kék zónákban.
Dan Buettner úgy nyilatkozott, hogy tapasztalati szerint a Föld kék zónáiban a bab, illetve más hüvelyesek, például a borsó, a lencse és a csicseriborsó ott vannak a leggyakrabban fogyasztott zöldségek között, és számos fogásnak ezek adják az alapját. Mindebből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy mindezek nagyban hozzájárulhatnak a hosszabb élettartamhoz.
Minderre az lehet a magyarázat, hogy a hüvelyesek tele vannak tápanyagokkal és ásványi anyagokkal: nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, magnéziumot, káliumot, folsavat, cinket, illetve esszenciális aminosavakat, és bővelkednek fehérjében és rostban is.
Ezek a bél mikrobiomjára is jótékonyan hatnak, meggátolják a gyulladások kialakulását a bélben, ez pedig összességében azt eredményezi, hogy az immunrendszer is ellenállóbbá válik, amit a bélrendszer egészsége alapoz meg. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, hogy az egyéb szokásokon túl a kék zónák lakóitól ezt a szokást is érdemes átvenni, és a jelenleginél jóval több hüvelyest fogyasztani.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)