3+1 élelmiszer, aminek az elfogyasztása brutális szenvedéssel járt

Bár a modern élelmiszer ellenőrzés során a legapróbb hibákra is könnyedén fény derül, azért akadnak néha hibák.

2024. június 20., 11:55

Szerző:

A modern élelmiszer-ellenőrzési megoldások nélkül lehetetlen lenne megvalósítani a bolygó lakosságának ellátását. Az országok döntő többségében nagyon szigorú előírások vonatkoznak az élelmiszerek és italok gyártására, és a legtöbb gyártó be is tartja azokat. Ám ennek ellenére időnként előfordulnak hibák, melyek súlyos következményekkel járnak: romlott, betegséget, sérülést vagy akár halált okozó élelmiszerek kerülnek forgalomba. Ezeket persze a gyártók és a hatóságok rendre visszahívják, de előfordul, hogy addig komoly tragédiákat okoznak – írja cikkében az Origo.

Veszélyes élelmiszer: túl csípős volt a leves

A lap felidézi, legutóbb Dániában okozott gondot egy élelmiszer, melynek három változatát kellett visszahívniuk a hatóságoknak: a dél-koreai gyártó zacskós levese nem egyszerűen túl csípős volt, hanem veszélyes a túl sok kapszaicin miatt. Ez az alkaloid felelős a paprikafélék csípősségéért. Bár mostanáig nem publikáltak jelentést arról, hogy bárkinek egészségügyi problémája származott volna a levesek fogyasztásából, az élelmiszerekkel kapcsolatos riasztásokat mind a fogyasztóknak, mind a gyártóknak komolyan kell venniük.

Fagyasztott gyümölcs egy kis hepatitis A-val

Tavaly nyáron az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hatóságnak fagyasztott gyümölcsök miatt akadt tennivalója. A termékek gyártója, a Willamette Valley Fruit először maga jelentett be önkéntes visszahívást az epret tartalmazó csomagokra, amik iránt főleg a nyári meleg miatt épp akkor nőtt meg a kereslet. Később aztán az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal egy egész sor fagyasztott gyümölcs miatt kellett hogy intézkedjen, mert azokban hepatitis A kórokozót mutattak ki.

A helyzet azért is volt veszélyes, mert a termékekből az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi láncai kaptak, rengeteg helyről kellett azt visszahívni, az egyik lánc, a Trader Joe's pedig teljes hálózatába, közel 600 boltba terítette az árut. A vírusos májgyulladást okozó hepatitis A következtében haláleset nem történt, de a fertőzött termékekhez igazoltan köthető megbetegedéseket jelentettek.

Panírozott csirke egy kis fémmel

Néhány éve, 2019-ben esett meg a húsipar történetének egyik legnagyobb visszahívása, szintén az Egyesült Államokban. A Tyson Foods az egyik legnagyobb baromfi-, sertés- és marhahúsfeldolgozó vállalat az országban, sőt, világviszonylatban is. Népszerű termékei között gyorsfagyasztott, panírozott csirkehúscsíkokat is kínál – ám 2019 tavaszán a fagyasztott élelmiszer mellé a vásárlók mást is kaptak. 

Kiderült, hogy az arkansasi gyártó csirkés mirelit termékeiben idegen anyagok, elsődlegesen fémdarabok vannak. A szövetségi agrárminisztérium felügyelői két hullámban, összesen mintegy 5 500 tonna húskészítményt hívtak vissza. Halálesetről szerencsére nem érkezett jelentés, de több vásárló szájürege megsérült, amikor a termékből evett.

Marha helyett lóhúsból készült a lasagne

Noha fizikai fájdalmat nem okozott, de 2013-ban óriási botrány kerekedett abból az Egyesült Királyságban és Írországban, hogy egyes hűtött húsos ételekhez lóhúst használtak a gyártók a marhahús helyett. Az élelmiszer botrányban elsősorban a Tesco volt érintett hamburgerhúsaival, de a bomba akkor robbant nagyot, amikor kiderült: az Aldiban forgalmazott lasagnében is lóhús van marhahús helyett.

Az Aldi félig-meddig magára vállalta a vizsgáló szerepét is az ügyben, és kijelentették, hogy a Tesco és az Aldi esete összefügg. A felelőst a Findusban, illetve annak írországi és franciaországi beszállítóiban találták meg, s bár a cég tagadta a hibát, együttműködött a hatóságokkal és a partnerekkel. Az Aldi végül DNS-vizsgálatot is kért egyes termékeire, és kiderült, hogy azok közül némelyik a marhahús helyett 30, de esetenként 100 százalékban lóhús van, mint a lasagnében is.

Az üggyel az Europol is foglalkozott, s bár a hatóságok szerint a lóhússal készült élelmiszerek nem jelentettek élelmiszer-biztonsági kockázatot, visszahívták az érintett termékeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Alexas_Fotos / Pixabay)