A spirulina tápértéke minden ismert élelmiszerénél nagyobb és a rákos sejteken is kifog
A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél.
A spirulina mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza. Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél – írja a Népgyógyászat.
A spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára. 1 gr. alga egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.
Mi mindent tartalmaz a spirulina?
Több mint 100 pótolhatatlan biológiailag aktív anyagot tartalmaz:
Proteinek: fehérjék (60-70%-ban), 18 aminosav (köztük 8 esszenciális aminosavat), A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP vitaminokat, mikroelemeket: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium, nukleinsavakat (DNS és RNS) amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában. Tartalmaz még: klorofillt, enzimeket, többszörösen telítetlen zsírsavakat, fikocianint (lassítja a rákos sejtek szaporodását) és mannitolt (a Q10-hez hasonló koenzim).
A spirulina jótékony hatása
- Csökkenti a vérnyomást
- Megelőzi a szabadgyökök megjelenését
- Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír
- Csökkenti a lipid és koleszterinszintet
- Erősiti az immunrendszer működését
- Elősegít a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását
- Normalizálja az anyagcserét
- Helyreállítja a szervezet lúgos pH-ját
- Vas forrása könnyen emészthető és jól felszívódó.
- Nehézfém kivezetésére is alkalmas, pl.: ólommérgezés esetén
Az algákban az élethez szükséges, szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.
Ellenjavallatok: Óvatosan szedjék azok a vesebetegek, akiknek korlátozniuk kel a fehérjedús ételeket. Nem javallott akut gyomor és bélbetegségeknél.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nouchkac via Pixabay)