Romlott élelmiszert adtak el önnek? Mutatjuk, mit tehet!

Már ingyenes applikáción keresztül is be lehet jelenteni, ha romlott élelmiszert adtak el nekünk.

2024. március 1., 17:25

Szerző:

Időről időre mindenkivel előfordulhat, hogy a frissként vásárolt élelmiszert otthon kibontva azzal szembesül, hogy az romlott, esetleg már a vásárlás idején lejárt volt: a Nébih útmutatóval segít abban, hogy ilyenkor mit tehetsz.

Jobb esetben már a boltban feltűnik, hogy valami nem stimmel: ilyenkor az üzletvezetőnek kell jelezni a minőségi kifogást – hívja fel az Economx.

 

Bármilyen egyéb, élelmiszerlánc-biztonságot fenyegető probléma észlelése esetén ajánlott bejelentést tenni annak érdekében, hogy a Nébih vagy a területi szervek szakemberei kivizsgálhassák az esetet és megszüntethessék a szabálytalanságot. Bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható Nébih Zöldszámon (06-80/263-244), az ingyenes applikáción keresztül, illetve az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen tehetnek – írják Facebook-bejegyzésükben.

Jelentse be, ha romlott élelmiszert adtak el önnek

Mindennapi élelmiszereink biztonságos fogyaszthatósága érdekében a fogyasztókat a Nébih is arra ösztönzi, hogy segítsenek az élelmiszer-biztonsági problémák felderítésében és megelőzésében. A Nébih – a területi kormányhivatalok közreműködésével – a beérkezett panaszt, bejelentést kivizsgálja, és amennyiben jogsértést tapasztal, megteszi a szükséges intézkedést. A bejelentő a vizsgálat befejezésekor a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről értesítést kap.

Azonban arra figyelmeztetnek, hogy a névtelen panasz vizsgálata mellőzhető, azaz a Nébih mérlegelheti, hogy lefolytassa-e az ellenőrzést.

Újabb mítosz foszlott szét: egyre több a szándékosan mérgezett élelmiszer

A PFAS azaz per- és polifluoralkil-vegyületeket „örök vegyi anyagokként” is emlegetik, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSz). 2011 és 2021 között 31 különböző PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticid szermaradványát mutatták ki az EU-ban a gyümölcsökben és zöldségekben.


10 év alatt megháromszorozódott azon gyümölcsök és zöldségek száma, amelyek legalább egy PFAS-peszticid szermaradványát tartalmazzák az EU-ban. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ezzel a vegyülettel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket eszünk.

A PFAS-vegyületek napjainkban az egyik legnagyobb kémiai kockázatot jelentik az emberekre és a környezetre nézve. Elszennyezik a vízkészleteket és felhalmozódnak a talajban, az élelmiszernövényekben és az élő szervezetekben, beleértve az embert is. A rendelkezésre álló korlátozott bizonyítékok számos, a PFAS-vegyületeknek való kitettséghez kapcsolódó egészségkárosító- és környezeti hatásra utalnak. Jelentésünk rámutat, hogy az európai – benne a magyar – mezőgazdaság hozzájárul ehhez a PFAS-örökséghez.

A PFAS-vegyületeket az ipar vagy szándékosan juttatta be a „növényvédőszerekbe” néhány fluoratom hozzáadásával, hogy növelje azok hatékonyságát, vagy bomlási melléktermékként keletkeznek, mint például a vízszennyező trifluorecetsav (TFA).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: littlepepper via Pixabay)