Szívproblémákat okozhat ez a diéta, mégis egyre többen követik

Sokan szeretnének fogyni, de a szakemberek szerint nem minden diéta tesz jót az egészségnek.

2024. október 8., 11:21

Szerző:

A súlycsökkentés érdekében sokan hajlandóak kipróbálni még az extrém módszereket is, ám egy-egy diéta többet árthat a szervezetnek, mint amennyit használ – figyelmeztetett az Express.

Sokféle fogyókúrás étrend terjedt el az elmúlt évtizedekben, és egyáltalán nem könnyű megtalálni azt, ami az egyén számár betartható, és akár hosszabb időn át is vállalható, ugyanakkor hatékony is, és még az egészségmegőrzés szempontjából is ideális. Pedig érdemes időt szánni ezek tanulmányozására, ugyanis akár veszélybe is sodorhatja magát az, aki csak a fogyásra koncentrál.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást propagáló diéták mellett megjelentek azok is, amelyek például a fehérjefogyasztást hangsúlyozzák. Sok hasonló is akad közöttük, ám akadnak egészen extrém példák is, amelyek ugyan pillanatok alatt népszerűvé válnak, és akár még hatásosak is lehetnek, de rendkívül veszélyes.

Ez a diéta az új őrület

Egyre több szakember aggódik a carnivore diéta miatt, amely gyakorlatilag a vegán étkezés ellentéte: követői csak állat eredetű élelmiszereket fogyasztanak, ezek közé tartóznak a húsok, akár nyers formában is, a hal, a tojás, a belsőségek, az állat zsiradékok, valamint bizonyos tejtermékek, például a sajt és a vaj, de kizárólag alacsony széndhidrát-tartalommal rendelkező verzióban.

A carnivore diéta némileg hasonlít a ketogén diétára, amelyről a 168.hu is beszámolt, hogy egyes szakértők szerint veszélyes lehet. Ám a carnivore diéta még annál is szigorúbb szabályok betartását írja elő. A minimális szénhidrátbevitel mellett a növényi rostok fogyasztását is mellőzni kell, és bár a szénhidrát csökkentése miatt valóban fogyást idéz elő, a szervezetben negatív változásokat okozhat.

Elsősorban a testépítők kedvelik ezt a fehérjedús diétát, a közösségi médiában egyre többen nyilatkoznak úgy, hogy milyen hatékony ez a diéta, a szakemberek, köztük belgyógyászok és dietetikusok szerint azonban rendkívül veszélyes lehet, ha valaki így táplálkozik.

Dr. Rupy Aulja a The Doctor's Kitchen címmel ismertté vált podcast-műsorában beszélt arról, hogy a legfrissebb kutatások szerint a szívre és a vesére negatívan hat a nagy mennyiségű hús fogyasztása. Mint mondja, aki hosszú távon követi ezt a diétát, annál a sejtek öregedése következik be, és ezek felhalmozódása gyulladásokhoz vezet.

A koleszterinszint emelkedése is súlyos következmény ezen diéta esetében, ami számos szív- és érrendszeri betegséget idézhet elő. A szakember szerint a diéta követői a demencia kockázatának is kiteszik magukat ezzel az étkezéssel. Azt azonban megjegyezte, hogy rövid távon lehetnek előnyei ennek a diétának is a szénhidrátbevitel csökkentésének köszönhetően, ám hosszú hónapokig nem ajánlott követni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)