4 módszer, ami bárkinek segít, aki depresszióban szenved

A depresszió szinte megbéníthat, de bizonyos módszerekkel a páciensek maguk is sokat tehetnek állapotuk javulásáért.

2024. május 28., 14:09

Szerző:

A depresszió egyre több embert érint, ami aggodalomra adhat okot. Terjedése több okra vezethető vissza, de a szakértők abban egyetértenek, hogy a stressz jelenti a legnagyobb kockázatot. Az Intrepid Mental Health beszámolója szerint az Egyesült Államokban a lakosság 10%-a szenved minden évben depressziós tünetektől.

Ez már csak azért is aggasztó, mert a tapasztalatok szerint a depresszió előbb-utóbb családi viszályokhoz, a munkavégzés hatékonyságának csökkenéséhez, valamit az érintett és családtagjai általános állapotának romlásához vezet.

A gyógyuláshoz érdemes szakember segítségét kérni, ez súlyos esetekben nélkülözhetetlen is, ám azzal érdemes tisztában lenni, hogy a páciensek maguk is számos megoldást alkalmazhatnak annak érdekében, hogy csökkentsék a depresszió tüneteit.

Így is fel lehet venni a küzdelmet a depresszió ellen

A sport az enyhe, de akár a közepes depresszióban szenvedő egyéneknek is segíthet, ezt már több tudományos vizsgálat is alátámasztja. Hatalmas előnye, hogy nemcsak a depressziós tüneteken enyhít, hanem rengeteg más egészségügyi előnnyel is együtt járhat: javítja a szív- és az érrendszer állapotát, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és még a testsúly-csökkenést is támogatja.

A negatív gondolatok kizárása is sokat segíthet. A depressziós emberek hajlamosak arra, hogy folyamatosan sötét gondolatokkal terheljék magukat, ami azt idézi elő, hogy egyre rosszabbul érzik magukat. Ennek véget lehet vetni, ha tudatosan figyel a páciens arra, hogy más, semleges vagy pozitív gondolatok uralják a mindennapjait.

Az egészséges táplálkozás közhelynek tűnik, de még mindig nem figyelnek rá kellőképpen az emberek. A gyorsételek és a cukros üdítők rövid ideig elégedettségérzetet adhatnak, de rendkívül egészségtelenek. Ezzel szemben a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a halak és a teljes kiőrlésű élelmiszerek az agyműködésre is jótékonyan hatnak.

A megfelelő minőségű alvás is nélkülözhetetlen a depresszió leküzdéséhez, hiszen az agy és a test regenerációjában pótolhatatlan szerepet játszik. Nemcsak az időtartama, hanem a minősége is fontos. Ha sikerül elérni az egészséges, mély alvás szintjét, az energetizál és a depresszió tüneteit is csökkenti.

(Fotó: Pixabay)