A bélflóra helyreállítása a kulcs a fogyáshoz

A bélrendszer az immunrendszerünk része, a helyes bélflóra szavatolja, hogy a betegségekkel ellenállóbb a szervezetünk. De mit tehetünk, ha a bélflóra egyensúlya felborul? Mutatjuk!

2024. augusztus 30., 16:04

Szerző:

A bélrendszerünkben élő baktériumok, vagyis a bélflóra, kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Befolyásolja az emésztést, az immunrendszert, a hangulatot, sőt, egyes kutatások szerint még a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Egy kiegyensúlyozott bélflóra segít megelőzni számos krónikus betegséget, például az irritábilis bél szindrómát (IBS), a gyulladásos bélbetegségeket és az elhízást – foglalja össze a Joy Magazin.

 Mi veszélyezteti a bélflóra egészségét?

A bélflóra egy rendkívül komplex ökoszisztéma, amely többszázféle baktériumtípust tartalmaz. Ezek a baktériumok segítenek az élelmiszerek lebontásában, a tápanyagok felszívódásában, és védelmeznek a káros baktériumok ellen. A bélflóra még a hangulatunkra is hatással van, mivel a bél és az agy között szoros kapcsolat van. A bélflóra hatással lehet nemcsak a hangulatra, de a stresszre és a különböző mentális betegségek kialakulására is.Egy egészséges bélflóra erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatot, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. 

Fertőzés, antibiotikumos kezelés, helytelen táplálkozás, stressz, életviteli gondok mind hatással vannak a bélflóra egészségére. Minden, ami miatt a jótékony probiotikumok, prebiotikumok száma lecsökken, károsítja, hiszen a jó baktériumok helyén teret nyerhetnek a kórokozó mikrobák, patogének. Ezeknek hatására a természetes védekezőképesség gyengül, hiszen az immunrendszer 70 százaléka a bélrendszerben van.

A bélflóra egyensúly-vesztettsége szinte valamennyi szervünk működésére kihat a bőr felszínétől a keringési folyamatokig, az immunvédelmen át az idegrendszerig. Számos komoly betegség hátterében a bélflóra károsodása áll: gyomorfekély, IBS, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, epe, máj és hasnyálmirigy betegségek, bélrendszeri daganatok.

Így őrizze meg a bélflórája egyensúlyát

Az életmódbeli változtatások, mint a változatos étrend, a rendszeres testmozgás és a stressz kezelése, jelentősen hozzájárulhatnak a bélflóra helyreállításához.

Ha minden héten legalább 30 különböző típusú növényi ételt fogyaszt – beleértve a gabonaféléket, a hüvelyeseket (bab és lencse), a dióféléket, a magvakat, a fűszereket és fűszereket, a gyümölcsöket és zöldségeket –, jelentősen növelheti bélrendszere mikrobiális egyensúlyát.

Egy ilyen táplálkozási stratégia biztosítja, hogy az egészséges bélrendszert benépesítő jótékony baktériumok számára szükséges bőséges prebiotikus táplálékot juttasson. 

Egyen hüvelyeseket, tele vannak fehérjével, összetett szénhidrátokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így kiváló étrendi választásnak bizonyulnak az egészséges bélrendszer fenntartásához. A babban található rengeteg rost nemcsak a széklet tömegét növeli, hanem táplálékul szolgál az emésztőrendszerünkben élő jótékony baktériumok számára is, így biztosítva emésztésünk hatékony működését.

A gyümölcsök és zöldségek változatos választékának beépítése az étrendbe a bélflóra táplálásának megfelelő módja. Ezek a rostokban bővelkedő élelmiszerek táplálékként szolgálnak a gyomor-bélrendszerében élő jótékony baktériumok számára. Ha minden színű zöldségre és gyümölcsre odafigyel, az gazdag és változatos bélmikrobiomot eredményezhet, ami kulcsfontosságú az optimális bélrendszeri egészség fenntartásához.

Fogyasszon teljes kiőrlésű gabonákat, mert létfontosságú szerepet játszanak az egészségesebb bélflóra kialakításában. Ezek a gabonafélék tele vannak élelmi rostokkal, amelyek a bélmikrobióta által történő erjesztés során az egészséget elősegítő rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) keletkezését eredményezik. Ilyen például a: barna rizs, a quinoa, zab, árpa, a teljes kiőrlésű búza és a rozs.

Igyon kávét! A kávéfogyasztás a bélmikrobiom diverzitásának növekedésével jár, ami viszont javítja az általános egészségi állapotot.

Mozogjon rendszeresen! A következetes testmozgás kedvezően megváltoztathatja a bélflórában található szervezetek összetételét és változatosságát.

Csökkentse a stresszt! A tartós stressz káros hatással lehet a mikrobiom összetételére, ami a bélbaktériumok egyensúlyának megbomlását okozza, ami számos egészségügyi komplikációval, köztük a mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal hozható összefüggésbe.

Igyon vizet! A víz segít a emésztés elősegítésében, a salakanyagok kiürítésében, a belső hőmérséklet szabályozásában,  az ízületek megfelelő kenésében, a tápanyagok és az oxigén szállításában, valamint a sejtszintű hulladék eltávolításában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: silviarita via Pixabay)