Babavállalási coach segít a fiataloknak eldönteni, legyen-e gyerekük

Nem tudnak dönteni a fiatalok, hogy vállaljanak-e gyermeket vagy sem, és ha igen, vajon mikor. A társadalmi válság kitermelte a megfelelő terapeutát, már babavállalási coach segíti a tétova fiatalokat a döntésben.

2024. október 21., 17:19

Szerző:

A 75 éves pszichoterapeuta, Merle Bombardieri a Zoomon keresztül próbál segíteni Floridából a világ minden tájáról érkező fiatal nőknek és férfiaknak meghozni életük egyik legfontosabb döntését: vállaljanak-e gyereket vagy sem – számol be róla az mfor.hu. A babavállalási coach borsos óradíjjal dolgozik, egy ülés 200 dollárba, vagyis nagyjából 73 ezer forintba kerül. 

Miben tud segíteni a babavállalási coach?

Bombardieri négy évtizede úgynevezett „babavállalási coach”, egyben engedéllyel rendelkező klinikai szociális munkás. Tudását könyvekben is átadta már a téma iránt érdeklődőknek. Első könyve, a The Baby Decision: How to Make The Most Important Choice of Your Life? (A babavállalás: Hogyan hozzuk meg életünk legfontosabb döntését?) 1981-ben jelent meg, de most újabbat ír: Baby or Childfree (Baba vagy gyerekmentes élet) címen.

Bombardieri párokkal és egyedülálló ügyfelekkel egyaránt dolgozik Skóciától Délkelet-Ázsiáig. Az általában 5-8 foglalkozás első részében arra kéri az embereket, hogy helyezzék el magukat az 1-10-ig terjedő skálán aszerint, hogy mennyire szeretnek szülővé válni. A lap szerint egyes pároknak már ez valódi kihívás.

Bombardieri kliensei között találjuk a 34 éves Phoebet és férjét, Samuelt, akik azért keresték fel a babavállalási coachot, mert 8 évnyi kapcsolat és 1 évnyi házasság után nem tudtak dűlőre jutni. 

A pár Londonban él nincs saját lakásuk, és nem engedhetnének meg magunknak bébiszittert sem. Viszont mindkettőjüknek fontos a függetlenség, és nem tartják jónak, hogy egy új fogyasztóval terheljék a bolygót. Phoebe soha nem álmodozott arról, hogy anya legyen, de arról igen, hogy Párizsba vagy New Yorkba költözzön. Ugyanakkor a férjével nem biztosak abban, hogy soha nem akarnak babát, mert attól tartanak, hogy valami fontosról lemaradnak. Ez a bizonytalanság vezette el őket Bombardieri (virtuális) kanapéjához.

Phoebe nemrég megkérdezte édesanyját, honnan tudta, hogy gyereket akar, mire felnevetett: „Nem tudtuk, hogy készen állunk, egyszerűen megtettük.” 

„Nincs egyetlen helyes válasz. Az egyetlen kérdés, hogy mi értelme van számomra, vagy számunkra?” – mondta Bombardieri a The Times-nak. A szakember aki olyan visszatérő félelmekkel találkozik, mint a bizonytalanság a szülővé válástól és a terhességtől, vagy attól való félelem, hogy feláldozza-e az identitását valaki egy „nyavalyás” csecsemő miatt vagy sem. Hozzáteszi: a párok egyre gyakrabban hivatkoznak a gyermekvállalás környezeti nehézségeire. De az anyagiak is meghatározóak sokak számára. Az elmúlt két évtized gazdasági realitása a 20-30-as éveikben járókat a kamaszkorba húzta vissza, amelyben jóval később érik el a felnőttkor „hagyományos” mérföldköveit – saját lakás, házasság, szülői lét. Angliában például 1997 óta ugyan megduplázódtak a keresetek, de a lakásárak négy és félszeresére nőttek.

Miért félnek a fiatalok a gyerekvállalástól?

Magyarországon a bérek sem nőttek meg így, viszont a lakásárak az elmúlt időben a legnagyobb mértékben ugrottak meg, és a gyermekgondozási költségek is az egekben járnak. Nem csoda, hogy a születési ráta szabadesésben van.

A fiatalok fő problémája, hogy mennyire elvont az egész probléma. Már nem is attól félnek, hogy nem lesznek szülők, hanem hogy nincs bennük vágy, hogy szülők legyenek.

„Mindig azt mondom, ne kérdezd, meg fogod-e bánni a döntésedet, mert az emberi természet ilyen. A kérdés az, melyik döntést bánom meg a legkevésbé?” – szól Bombardieri válasza.

A floridai coach szerint az embereknek akkor kellene gyermeket vállalniuk, ha erős vágyat éreznek iránta, ha úgy érzik, igazán fontos része saját maguknak és kapcsolatuknak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)