Ez a reggeli szokás megakaszthatja a fogyókúrát, sokan nem tudnak róla
Az egészéges életmód nem csupán akkor fontos, ha az ember szeretne megszabadulni pár kilótól. A reggeli a nap egyik legértékesebb étkezése, éppen ezért nagy hatást gyakorol a fogyókúrára.
A friss kutatások szerint, az, hogy miként indítjuk a napot, nagy hatást gyakorol a fogyókúrára. Főként a reggeli fajtájának van nagy szerepe, hiszen a nagy első étkezése kiemelt szerepet játszik abban, hogy később milyen ételek kerülnek a tányérunkra. A Mirror a cikkében felfedte, hogy a tudósok szerint a nem megfelelő reggeli képes megakasztani a diétát és lassítani a fogyást.
Ezért fontos a reggeli a fogyókúra szempontjából
A lap cikkéből kiderült, hogy spanyol tudósok a reggelizési szokásokat vizsgálták. És arra a következtetésre jutottak, ha valaki szeretne megszabadulni pár kilótól, akkor a napi energiaszükségletének a 20-30 százalékát reggel kell bevinnie. Ez körülbelül 500-700 kalóriát jelent a férfiaknál és 400-600 kalóriát a nőknél.
A tudósok három éven keresztül közel 400 felnőtt bevonásával végeztek vizsgálatot, amelyet a The Journal of Nutrition, Health and Aging című folyóiratban publikáltak. Összehasonlították az 55 és 75 év közötti barcelonai résztvevők étrendjét és egészségi mutatóit, főként olyan személyeket vizsgáltak, akik jelentős súlyfelesleggel rendelkeztek, emellett olyan betegségekben szenvedtek, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy éppen magas volt a koleszterinszintjük.
A kísérlet során a résztvevők mind mediterrán diétát folytattak, sok zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát ettek a fogyás elősegítése érdekében. A szakértők nyomon követték az étkezési szokásaikat, és többek között azt is megfigyelték, mit esznek reggelire, és abból mennyit fogyasztanak.
Az eredmények alapján, azok, akik túlságosan kevés reggelit fogyasztottak, 2-3,5 százalékkal magasabb BMI-vel rendelkeztek, mint azok, akik megfelelő mennyiségű ételt ettek reggelente.
Így hathat a fogyókúrára a kihagyott reggeli
A megfigyelések alapján, a tudósok arra jutottak, hogy azok, akik nem fogyasztottak reggelit, vagy nem ettek kellő mennyiséget, később nagyobb valószínűséggel nassoltak. Azok, akik ettek, sokkal tovább kibírták egy újabb étkezés nélkül, és nagyobb eséllyel választották az egészségesebb fogásokat.
A tudósok azt is vizsgálták, milyen ételeket esznek az emberek reggelire. Azok, akik túlságosan cukros, sós fogásokat választottak, a nap további részében gyakrabban ettek zsírosabb ételeket, mint azok, akik mondjuk tojást reggeliztek.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)