Ez az olcsó reggeli csökkentheti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint komoly problémákat okozhat, ez a reggeli viszont segíthet megoldást találni a problémára.

2024. november 20., 16:26

Szerző:

Manapság a magas koleszterinszint mondhatni népbetegségnek számít, mivel rengetegen szenvednek a benne. Sokan nem is tudnak róla, ezért nem figyelnek kellően arra, milyen ételeket, italokat fogyasztanak. Van azonban egy nagyon egyszerű és olcsó reggeli, ami nem maradhat ki az étrendből, írja a Mirror.

Ezért probléma a magas koleszterinszint

A koleszterin szükséges a szervezet számára, ám számít a mértéke. A legtöbbször a máj pontosan annyit állít elő, amire a szervezetnek szüksége van. A probléma ott kezdődik, amikor az emberek az étkezéssel jelentős mennyiségű koleszterint visznek be. A túlságosan sok koleszterin zsírlerakódást okozhat, idővel ez szűkítheti, sőt megkeményedheti az artériák falát, megnehezítve a vér áthaladását.

Emiatt a magas koleszterinszint számos egészségügyi problémát okozhat, kezdve a szívinfarktussal és a stroke-kal. Mivel sokan nehezen veszik észre a magas koleszterint, ezért gyakori, hogy az emberek csak akkor értesülnek a problémáról, amikor már valamilyen súlyosabb szövődmény miatt kórházba kerültek.

A magas koleszterinszint egyik oka az étrend, a telített zsírokban gazdag ételek nem tesznek jót a szervezetnek. Szerencsére vannak bizonyos ételek, amelyek segíthetnek a szint csökkentésében.

„Számos élelmiszer létezik, amelyek nemcsak az egészséges táplálkozás részét képezik, hanem aktívan segíthetik a koleszterinszint csökkentését is. Próbáljon meg enni ezekből minden nap az egészséges táplálkozás részeként. Minél többet ad hozzá az étrendhez, annál jobban csökkenthetik a koleszterinszintet, különösen, ha a telített zsírokat is csökkenti”

– javasolják a Heart UK szakértői.

Így segíthet ez a reggeli csökkenteni a koleszterinszintet

A Heart UK szerint a zab egy nagyon hasznos reggeli lehet. Gazdag rostokban, és kifejezetten jót tesz a szervezetnek.

„Naponta három gramm béta-glükán elfogyasztása az egészséges táplálkozás és életmód részeként csökkentheti a koleszterinszintet”

– olvasható a lap cikkében.

A kutatások szerint a béta-glükán viszkózus réteget képez a vékonybélben. Ez a réteg pedig gyengíti a bél étrendi koleszterin felvételét. Ha a bélből kevesebb koleszterin kerül felvételre, és több keveredik a valóságos koleszterinnel, akkor azt felhasználja az epesav termeléshez, így a vérben keringő koleszterin szintje csökkenhet.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)