Az avokádó rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterin

Az avokádó nemcsak a koleszterin, de a gyulladások csökkentésére is képes. 

2024. július 5., 16:32

Szerző:

Az avokádónak sok egészségügyi előnye van a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően, melyek közül csak egy a káros koleszterin csökkentése a Bien.hu által idézett Laura Merten táplálkozási szakértő szerint. „Például támogatja az általános bélrendszeri egészséget és a jó bélbaktériumok növekedését.” Emellett számos antioxidánst és gyulladáscsökkentő tulajdonságot is tartalmaz, védhet a szemkárosodás ellen és akár az oszteoporózis (csontvesztés) ellen is. Az avokádó sok fontos tápanyagot magában foglal, különösen a mindennapi életben, de terhesség és szoptatás alatt is.

„Az avokádó egészséges zsírokat és rostokat, valamint néhány vitamint és ásványi anyagot biztosít. Egy avokádó az ajánlott napi 30 gramm rostbevitel majdnem felét biztosítja. A rost különösen fontos az emésztéshez, a vércukorszint szabályozásához és sok más testi funkcióhoz” - magyarázza Laura Merten. A finom gyümölcs ráadásul rengeteg antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint, így C-, E-, K-, és B6-vitamint, riboflavint, niacint, folátot, magnéziumot, káliumot, luteint, béta-karotint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. 

Ezek az élelmiszerek segítenek még a magas koleszterin ellen

A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez – írja a HáziPatika. Emellett, ahogy a fenti szakértő is említette, teltségérzetet okoznak, nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az emésztésre is jótékony hatással vannak. Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig jöhetnek a hüvelyesek. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is.

Az elsősorban hideg vízben élő, zsírosabb halak, mint a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia kiváló omega-3 zsírsav források. Amik rendszeres fogyasztása szintén segíti csökkenteni a káros LDL koleszterin szintet. A fokhagyma is jó hatással van  a koleszterinszintre. Ráadásul azt is megakadályozza, hogy a koleszterinrészecskék az erek falára tapadjanak, így hatékonyan küzd a plakkok ellen. Még az olajos magvak, diófélék (mint a mandula, a kesudió vagy a dió) nemcsak egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, melyeknek nagy szerepe van a szív egészségének megőrzésében. 

(Kép forrása: Pixabay)