Íme a gyakori táplálkozási hiba, ami növelheti a sztrók kockázatát
Egy, az ételekben található rejtett összetevő a sztrók kockázatát is megnövelheti.
Az új évi célok közé tartozik rendszerint az életmód megreformálása, ilyenkor sokan igyekeznek feltölteni a szekrényeiket egészséges vagy legalábbis egészségesnek hitt ételekkel. Bizonyos ételek azonban valójában egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek, főleg azok, amik tele vannak rejtett cukrokkal. Ez a táplálkozási hiba azonban jócskán megnövelheti a különböző betegségek, köztük a sztrók kockázatát is.
Nagyobb a sztrók esélye
A The Lancet 2023-as tanulmánya feltárta, hogy a magas cukortartalmú étrendet folytató egyének esetében jelentősen megnövekedett a szív-és érrendszeri betegségek, köztük a sztrók kockázata is. A kutatás az egészséges táplálkozással kapcsolatos tévhitetekre világított rá, többek között kiemelték, hogy az alacsony kalóriatartalmú ( például light) ételek és italok sokszor csak egészségesebbnek tűnnek, mint a hagyományos társaik, de valójában komoly egészségkárosító hatással bírnak. Ezek a termékek ugyanis többnyire rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, emiatt az emberek napi cukorbevitele akár a kétszeresére is ugorhat.
Megtévesztő címkék
Ez pedig nem csak azért baj, mert növekszik a szervezet zsírraktározása, hanem azért is, mert hatással van az anyagcsere, illetve a szív-és érrendszer egészségére is. Így jócskán megugorhat a cukorbetegség, a szívbetegségek és a már említett sztrók kockázata is. A probléma ott kezdődik, hogy az embereket megtévesztik az ételeken található címkén, mert bár azt sokan tudják, hogy a csokoládéban és az egyéb édességekben található cukrot rombolják az egészséget, azt már nem gondolják, hogy a táplálónak hirdetett müzliszelet vagy granola is éppen ugyanolyan káros. Az ilyen típusú termékeknek érdemes alaposan átnézni a címkéjét, bár a gyártók annyira jól tudják leplezni a cukortartalmat, hogy laikusként nehéz lehet kiszúrni a bajt.
Alattomos cukor
A Ski Famille fitnesz-szakértői azonban elmagyarázták, az élelmiszercímkéken a cukor számos név alatt rejtőzhet, beleértve a fruktózt, a szacharózt és a kukoricaszirupot. Szóval mielőtt megvenne egy egészségesnek tűnő ételt, mindig ellenőrizze a csomagoláson található összetevők listáját. A szakértők javaslata szerint egyébként célszerű lehet inkább a természetes ízeket előnyben részesíteni, ha mondjuk nassolásról van szó. A diófélék, a magvak mondjuk remek alternatívának bizonyulnak. Az édes szájúaknak azt tanácsolják, hogy inkább a természetes édesítőszerek mellett tegyék le a voksukat, úgy mint a juharszirup vagy éppen a méz. Emellett pedig fontos lehet a cukros – diétás italok – fogyasztásának visszaszorítása is.
(Forrás: Mirror, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)