Olcsó ételekkel is lehet küzdeni az Alzheimer-kór ellen
A táplálkozás minősége szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában is.
Mára egyértelművé vált, hogy a szervezet egészségének megőrzéséhez és az egészséges életmód kialakításához nagymértékben hozzájárul a táplálkozás is, így manapság ez már sokkal nagyobb figyelmet kap. Komoly, több szervet érintő betegségek is megelőzhetőek azzal, ha a szervezet hozzájut az értékes tápanyagokhoz, és a kutatók szerint akár még az olyan kórállapotok kialakulása is elkerülhető, mint például az Alzheimer-kór – hívta fel a figyelmet a University Hospitals.
A kognitív hanyatlással járó neurodegeneratív betegség felelős a demencia kialakulásáért is, amely napjainkban az egyik legrettegettebb, időseket érintő kórállapot. Az Alzheimer-kór gyakorlatilag az agysejtek károsodásához és pusztulásához vezet, és olyan súlyos tünetek formájában mutatkozik meg, mint a beszéd- és viselkedési zavarok vagy a memóriavesztés, amely olyan mértékű is lehet, hogy a páciens már a legközelebbi családtagjait sem ismeri fel.
Az Alzheimer-kór kialakulásának háttere
Jelenleg is zajlanak azok a kutatások, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásának okait vizsgálják, az azonban már biztos, hogy ebben szerepet játszanak a genetikai tényezők, így akinek a családjában volt demens páciens, annál nagyobb az esély a betegség kialakulására. Az életkor is befolyásoló tényező: a 65 év felettieknél kell számolni a kockázattal, bár esetenként már ennél jóval korábban is megmutatkoznak az első tünetek.
A harmadik kockázati tényező pedig a táplálkozásban és az egyéb betegségekben keresendő, hiszen akinél a helytelen étkezés miatt magas vérnyomás vagy cukorbetegség alakul ki, esetleg magas koleszterinszinttel küzd, annál emelkedik a betegségre való hajlam is.
Olcsó ételekkel is megelőzhető a baj
Az Alzheimer-kór gyakorlatilag az agy öregedését jelenti, és bár erre a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógymód, de a súlyos tünetek kialakulásának késleltetéséhez, vagy akár megelőzéséhez az egyes élelmiszerekben található tápanyagok is hozzájárulhatnak.
A kutatók megállapították, hogy a karotinoidok, amelyek a piros, zöld, illetve narancssárga zöldségek és gyümölcsök színéért felelős pigmentek, jótékonyan hatnak az agyra, meggátolják annak öregedését. Ezen élelmiszerek fogyasztása mindenképpen ajánlott, legyen szó spenótról, sárgarépáról, tökről vagy paprikáról.
Természetesen ezeken kívül is rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, és bár ott van a legegészségesebb gyümölcsök között a papaya is, de nem feltétlenül kell drága egzotikus gyümölcsöket beszerezni ahhoz, hogy a karotinoidokhoz hozzájusson a szervezet. A hazánkban is megtermelhető paradicsom, kelkáposzta, sárgabarack vagy édesburgonya is tartalmazza ezt a fontos tápanyagot.
Bár a bogyós gyümölcsök ára az elmúlt években folyamatosan emelkedik, de néhány szem áfonya vagy szeder is sokat segíthet, hiszen olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást, ilyen módon az agyat is védik. Ezeken kívül a mogyoró, a dió és a lencse is hozzájárul az agy egészségéhez, hiszen rengeteg fontos tápanyagot, köztük B-, és E-vitamint, valamint magnéziumot és cinket is nagy mennyiségben tartalmaznak.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)