Ez a japán étrend segít megelőzni a demenciát

Az étrend sokkal nagyobb hatással van az egészségünkre, mint gondolnánk. A demencia megelőzésében is kulcsfontosságú szerepe van annak, mit eszünk.

2025. január 14., 12:58

Szerző:

A kognitív hanyatlás és a demencia már több mint 55 millió embert érint világszerte. Ez a szám az előrejelzések szerint a következő évtizedekben az egekbe fog szökni, ahogy a világ népessége öregszik – hívja fel a figyelmet a Science Alert. A szaklapban hivatkozott tanulmány szerint a hagyományos japán étrend segít a demencia elleni harcban.

A kognitív hanyatlásnak és a demenciának vannak olyan kockázati tényezői, amelyeken nem tudunk változtatni, ilyen például az ezekre a betegségekre való genetikai hajlam. Más kockázati tényezők felett azonban nagyobb hatalmunk lehet: a kutatások szerint bizonyos módosítható életmódbeli szokások, mint például a dohányzás, az elhízás és a testmozgás hiánya, mind kapcsolatban állnak a demencia magasabb kockázatával.

Döbbenetes szerepe van az étrendnek a demencia kialakulásában

Az, hogy a táplálkozás milyen szerepet játszik a kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésében, szintén jó ideje a tudományos kutatások középpontjában áll.

Számos tanulmány vizsgálta például a mediterrán étrend előnyeit. Úgy tűnik, hogy ez az étrend pozitív hatással van az egészséges agy fontos mérőszámaira, például az agy teljes térfogatára, az agykéreg vastagságára és a fehérállomány épségére.

A közölt tanulmány is azt sugallja, hogy a hagyományos japán étrend szintén jótékony hatással lehet az agy egészségére, sokkal inkább, mint a hagyományos nyugati étrend.

A hagyományos japán étrend


Japán híres az emberek hosszú élettartamáról. A Japán déli részén található Okinawa prefektúrában például rendkívül magas a százévesek száma. Ezért Okinawát kék zónaként ismerik el, amely olyan terület, ahol az emberek kivételesen hosszú életet élnek. Az itt élők hosszú életét gyakran részben a hagyományos étrendjüknek tulajdonítják.

A tipikus japán étrendet olyan ételek jellemzik, mint a rizs, a halak és kagylók, valamint a gyümölcsök (különösen a citrusfélék). Ami azonban egyedivé teszi ezt az étrendet, azok a hagyományos japán ételek, mint a miso (erjesztett szójababpaszta), a tengeri moszat, a savanyúságok, a zöld tea, a szójabab, a szójacsíra és a gombák (például a shiitake). Figyelemre méltó, hogy erre az étrendre jellemző a vörös húsok és a kávé alacsony fogyasztása is.

A tanulmányhoz 1636, 40 és 89 év közötti japán felnőttet vizsgáltak meg.

Először azonosították a résztvevők tipikus étrendjét, megkérve őket, hogy három napon keresztül jegyezzenek fel mindent, amit ettek és ittak. Egy eldobható fényképezőgépet is kaptak, hogy minden étkezés előtt és után lefényképezzék a tányérjukat, hogy vizuálisan is rögzítsék, mennyit ettek.

Az írásos étrendi feljegyzéseket a képekkel kombinálva kiszámították az egyes személyek átlagos napi táplálékbevitelét. Ez adta a kiindulási alapot a résztvevők szokásos étkezési szokásairól.

589 résztvevő követte a hagyományos japán étrendet. További 697 résztvevő tipikus nyugati étrendet követett, amelyet a finomított szénhidrátok, a magas zsírtartalmú élelmiszerek, az üdítőitalok és az alkohol magas fogyasztása jellemzett. Végül a résztvevők kisebb része (350 fő) az átlagosnál nagyobb mennyiségű növényi táplálékot (gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök) és tejtermékeket tartalmazó étrendet követett. Ezt az étkezési módot neveztük el zöldség-gyümölcs-tejtermék diétának.

Egyéb életmódbeli és egészségügyi tényezőkről is gyűjtöttek információkat, többek között arról, hogy a résztvevőknek van-e genetikai hajlamuk a demenciára, dohányoznak-e, milyen mértékű a fizikai aktivitásuk, és van-e valamilyen meglévő egészségügyi problémájuk, például stroke vagy cukorbetegség. 

Ezután két éven keresztül elemezték az agysorvadás vagy zsugorodás előrehaladását. Az életkorral összefüggő agyi sorvadás a kognitív hanyatlás és a demencia gyakori jelzője. Az agysorvadást MRI-vizsgálattal mérték.

Azt találták, hogy a hagyományos japán étrendet követő nők agya a kétéves vizsgálati időszak alatt kevésbé zsugorodott, mint a nyugati étrendet követő nőké.

Kevésbé egyértelmű, hogy milyen hatása volt a zöldség-gyümölcs-tejtermék diétának, valószínűleg az ezt az étrendet követők kis száma miatt.


Érdekes módon ez a hatás csak a nőknél volt megfigyelhető. A hagyományos japán étrendet követő férfiaknál nem volt különbség az agyzsugorodás mértékében a más diétákat követőkhöz képest. Úgy tűnik, hogy a nemek közötti biológiai különbségekre vezethető vissza az eltérés. Például bizonyos tápanyagok – például a magnézium és a halakban, kagylókban, gombákban, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben található növényi ösztrogének – úgy tűnik, hogy erősebb védőhatást gyakorolnak a nők agyára. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a kutatásban résztvevő férfiak több egészsgkárosító szokásnak hódoltak, alkoholt fogyasztottak, dohányoztak.


A hagyományos japán étrend elemeinek átvétele és az olyan élelmiszerek, mint a hal, a tenger gyümölcsei, a szója, a miso, a tengeri moszat és a shiitake gomba, nemcsak a kognitív funkciókat, hanem az általános egészségi állapotot is javíthatja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.