A demencia kockázatát is csökkenti ez a tea
Egy friss tanulmány szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az agy fehérállományára, így a demencia kialakulását is sikerrel gátolhatja.
Egy új tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása potenciálisan védelmet nyújthat a demencia ellen, mivel azoknak a japánoknak, akik zöld teát fogyasztottak, az agyuk fehérállománya kevésbé károsodott – számol be róla a Science Alert.
A zöld tea segít karban tartani az agyat, így megelőzi a demenciát
Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy elemezzék 8766 olyan önkéntes adatait, akik 65 év felett jártak. Az adatokat egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtötték.
Az önbevalláson alapuló zöld tea és kávéfogyasztást összevetették a mágnesesrezonancia képalkotó ( MRI) agyi felvételekkel, amelyek az agy teljes térfogatát és öt különböző agyi régió jellemzőit mérték.
Bár ezek a statisztikák nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést – a tanulmány csak egy pillanatfelvételt vizsgált –, olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, a testmozgás és az iskolai végzettség. Úgy találták, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és az agyban található káros elváltozások relatív térfogata között.
„Ez a keresztmetszeti vizsgálat szignifikáns összefüggést talált az alacsonyabb agyi fehérállomány-elváltozások és a magasabb zöldtea-fogyasztás között idősebb, demencia nélküli felnőtteknél. Ugyanez a kávéfogyasztókra nem igaz” – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.
Átlagosan számolva, azoknál, akik napi három csésze zöld teát fogyasztottak, 3 %-kal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak. A napi hét-nyolc csészével ivóknál 6 %-kal kevesebb volt az elváltozás, mint a napi egy csészével ivóknál.
Úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, ami szintén jelezheti a kognitív hanyatlást.
Fontos megjegyezni, hogy a zöld tea fogyasztása nem jelentett különbséget a depresszióval vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható APOE4 génváltozattal diagnosztizált emberek esetében.
Tekintettel a zöld teát az alacsonyabb vérnyomással összekötő korábbi vizsgálatokra, és más tanulmányokra, amelyek az alacsonyabb vérnyomást a demencia csökkent kockázatával hozták összefüggésbe, legalább egy olyan mechanizmus lehet felelős az eredményekért, amely kardiovaszkuláris.
„Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, amely negatívan befolyásolja a vérnyomást, így arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira” – írják a kutatók.
A zöld tea hatásmechanizmusát tehát még korántsem tárták fel, a korábban ismert testsúly-kontrolláló, rákmegelőző hatások mellett a demencia elleni védekezésben is jelentős szerepe van.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása, különösen a napi három vagy több csészényi, segíthet a demencia megelőzésében” – írják a kutatók.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: mirkostoedter via Pixabay)