Ha ezekkel az olajokkal, zsírokkal főz, sokkal egészségesebb lesz az étel

Ha szeretne egészségesebb ételeket készíteni, ezeket az olajokat, zsírokat válassza.

2025. január 3., 12:12

Szerző:

Manapság már számos alternatíva létezik arra vonatkozóan, hogyan lehetnek egészségesebbek az ételek. Sok esetben nincs is szükség nagy változtatásra, mivel elegendő, ha lecseréli a régóta használt zsírt vagy éppen olajat. A DailyMail cikke szerint, ha egészségesebb fogásokat szeretne készíteni, az alábbi lehetőségeket célszerű választani.

Így érdemes fogyasztani az olajokat, zsírokat

Bizonyos olajok nagyon jó hatással vannak a szervezetre. Például gyorsítják az anyagcserét, különféle tápanyagokat tartalmaznak, miközben képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban ez nem mondható el maradéktalanul minden olajról, éppen ezért a szakértők szerint ajánlott megfontoltan választani. Rob Hobson, regisztrált táplálkozási szakértő és az „Unprocess Your Family Life” című könyv szerzője a DailyMail nevű lapnak nyilatkozott a témában, és elárulta, milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkeznek a népszerű olajok.

Repceolaj

A lap cikke szerint, a repceolaj telítetlen zsírokat tartalmaz, aminek köszönhetően képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Kevés telített zsírt tartalmaz, így ideális a főzéshez. Valamint omega-3-zsírsavak is találhatóak benne, éppúgy, ahogyan a halakban. Ez még egészségesebbé teszi a szervezet számára.

A repceolaj mellett van egy másik olaj is, ami hasonló tulajdonságokkal bír, ez pedig nem más, mint a lenmagolaj. Gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint megtalálható benne az alfa-linolénsav. A kutatások szerint, nincs ismert hiánytünete, emellett képes gyorsítani az anyagcserét. Azonban a lenmagolaj esetében figyelni kell arra, hogy mihez használjuk. Már magasabb hőfokon is képes szabad gyököket kibocsátani, ezért főzésre nem alkalmas.

Napraforgóolaj

A napraforgóolajnak nincs túlságosan jó híre, de Rob Hobson szerint nem feltétlenül kell kidobni. Tény, hogy magas a zsírtartalma, ám kisebb mennyiségben fogyasztva nem jelent veszélyt a szervezetre. Előnye, hogy alkalmas arra, hogy magas hőfokon készítsünk benne ételeket, ami bizonyos olajokról nem feltétlenül mondható el.

Olívaolaj

Az olívaolajnak számos jótékony hatása van az egészségre, ugyanakkor a kutatások szerint nem alkalmas főzésre. Túlságosan magas hőfokon szabad gyökök szabadulhatnak fel belőle, ezek pedig károsan hathatnak a szervezetre.

„Gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban és antioxidánsokban, amelyek nagyszerűen hatnak a szív egészségére”

– mondta a lapnak az előnyeiről. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)