Ha ezekkel az olajokkal, zsírokkal főz, sokkal egészségesebb lesz az étel
Ha szeretne egészségesebb ételeket készíteni, ezeket az olajokat, zsírokat válassza.
Manapság már számos alternatíva létezik arra vonatkozóan, hogyan lehetnek egészségesebbek az ételek. Sok esetben nincs is szükség nagy változtatásra, mivel elegendő, ha lecseréli a régóta használt zsírt vagy éppen olajat. A DailyMail cikke szerint, ha egészségesebb fogásokat szeretne készíteni, az alábbi lehetőségeket célszerű választani.
Így érdemes fogyasztani az olajokat, zsírokat
Bizonyos olajok nagyon jó hatással vannak a szervezetre. Például gyorsítják az anyagcserét, különféle tápanyagokat tartalmaznak, miközben képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban ez nem mondható el maradéktalanul minden olajról, éppen ezért a szakértők szerint ajánlott megfontoltan választani. Rob Hobson, regisztrált táplálkozási szakértő és az „Unprocess Your Family Life” című könyv szerzője a DailyMail nevű lapnak nyilatkozott a témában, és elárulta, milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkeznek a népszerű olajok.
Repceolaj
A lap cikke szerint, a repceolaj telítetlen zsírokat tartalmaz, aminek köszönhetően képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Kevés telített zsírt tartalmaz, így ideális a főzéshez. Valamint omega-3-zsírsavak is találhatóak benne, éppúgy, ahogyan a halakban. Ez még egészségesebbé teszi a szervezet számára.
A repceolaj mellett van egy másik olaj is, ami hasonló tulajdonságokkal bír, ez pedig nem más, mint a lenmagolaj. Gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint megtalálható benne az alfa-linolénsav. A kutatások szerint, nincs ismert hiánytünete, emellett képes gyorsítani az anyagcserét. Azonban a lenmagolaj esetében figyelni kell arra, hogy mihez használjuk. Már magasabb hőfokon is képes szabad gyököket kibocsátani, ezért főzésre nem alkalmas.
Napraforgóolaj
A napraforgóolajnak nincs túlságosan jó híre, de Rob Hobson szerint nem feltétlenül kell kidobni. Tény, hogy magas a zsírtartalma, ám kisebb mennyiségben fogyasztva nem jelent veszélyt a szervezetre. Előnye, hogy alkalmas arra, hogy magas hőfokon készítsünk benne ételeket, ami bizonyos olajokról nem feltétlenül mondható el.
Olívaolaj
Az olívaolajnak számos jótékony hatása van az egészségre, ugyanakkor a kutatások szerint nem alkalmas főzésre. Túlságosan magas hőfokon szabad gyökök szabadulhatnak fel belőle, ezek pedig károsan hathatnak a szervezetre.
„Gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban és antioxidánsokban, amelyek nagyszerűen hatnak a szív egészségére”
– mondta a lapnak az előnyeiről.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)