Epegörcsöt okozhatnak a kedvelt nyári ételek, ezeket érdemes kerülni

A nyaralás alatt elfogyasztott ételek akár epegörcsöt is kiválthatnak.

2024. július 9., 15:06

Szerző:

Érdemes körültekintőnek lenni a nyári pihenés alatt is, ugyanis a klasszikus strandételek komoly rosszullétet is előidézhetnek, akár epegörcsöt is okozhatnak az arra érzékenyeknél – hívta fel a figyelmet a Mindmegette.hu.

A magyar konyha fogásai meglehetősen nehezek, egy-egy étel kifejezetten megterhelheti az emésztőrendszert. A szakemberek az adagok mérséklését javasolják, ugyanis a túl olajos és zsíros ételek nem tartoznak az egészséges ételek közé, aki pedig eleve valamilyen egészségügyi problémával, amely az emésztőrendszerét is érinti, annak egyenesen katasztrófa lehet ezen élelmiszerek elfogyasztása.

A nehéz ételek általában az epehólyag görcsét idézik elő, ami sok esetben ijesztő lehet, és a legvidámabb programot is tönkreteheti. Éppen ezért érdemes a nyaralás alatt is körültekintően eljárni.

Így kerülje el az epegörcsöt

Az epehólyag a jobb bordaív, illetve a máj alatt helyezkedik el, és fontos szerepet lát el, hiszen a máj által megtermelt epét tárolja. Az epehólyag összehúzódása révén az epe a vékonybélbe jut, ahol a zsírok lebontásában játszik szerepet.

A zsíros ételek fogyasztása az epehólyag gyakoribb összehúzódását eredményezi, és azt is érdemes tudni, hogy a felesleges koleszterin is az epehólyagban gyűlik össze más egyéb, a máj által kiválasztott felesleges anyaggal, amelyekre a szervezetnek nincs szüksége.

Csakhogy ezen anyagok kikristályosodhatnak, ezzel epeköveket előidézve. A zsíros ételek fogyasztásakor előidézhet erőteljes összehúzódáskor az epehólyagban a kövek elmozdulhatnak, és elzárhatják az epevezetéket, ami görcshöz vezethet.

Aki tudja magáról, hogy érzékeny bizonyos élelmiszerek fogyasztására, annak a nyaralás alatt sem szabad megfeledkeznie a kímélő menüről. Bár a zsírbevitelre bizonyos mértékig szüksége van az emberi szervezetnek, érdemes alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani nyáron is.

Nem ajánlott a teljes zsírtartalmú tejtermékek, a vörös húsok, és az olajban sült ételek is. Ebből gyorsan következtethetünk arra, hogy a klasszikus strandételek, mint például az olajban sült lángos, a sültkrumpli, és a legtöbb olajban kisült, rántott étel, legyen az sajt, hal vagy egyéb hús, nem kedvez az emésztésnek.

Az epekövek kialakulásához hozzájárulhatnak a finomított szénhidrátok is, ezért a cukros ételeket sem szabad nagy mennyiségben fogyasztani. Ezek közé tartoznak a fagylaltok, sütemények és egyéb édességek, de a cukros üdítőitalok is.

A fenti ételek helyett a szakemberek a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását javasolják. Az édességeket a hideg gyümölcsök helyettesíthetik, a víz pedig hatékonyabb szomjoltónak bizonyul bármely üdítőitalnál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / kei photo)