Epekő jele lehet, ha ezt látja az arcán

Az arcon megjelenő foltok az epekő tünetei is lehetnek.

2024. július 8., 15:23

Szerző:

Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti – írja a Webbeteg. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma epekövek), ám váratlanul és gyorsan kialakulhat a fájdalmas epegörcs, egyes esetekben súlyos epeúti elzáródás. 

Az epe a zsírok emésztésében vesz részt: a nagyméretű zsírcseppeket kisebb részekre bontja, így a hasnyálmirigy enzimei könnyebben hozzájuk tudnak férni. Az enzimek közreműködésével a zsírok olyan kis molekulákká bomlanak, melyeket a bélsejtek már fel tudnak venni. Bizonyos körülmények között az epe összetevői az epehólyagban kicsapódhatnak és megindulhat a kőképződés. Epekövességről abban az esetben beszélünk, ha az epehólyagban kő kialakulása bizonyítható.

Az epekő tünete az arcon is jelentkezhet

Az epekövesség okozta tipikus panaszok akkor alakulnak ki, amikor a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül. A leggyakoribb tünet a visszatérő, hirtelen fellépő felső-hasi fájdalom, esetleg hátfájás, amit ebben az esetben epekőkólikának nevezünk. A tünetek gyakran zsíros ételek elfogyasztása után jelentkeznek – foglalta össze az EgészségKalauz

Mivel a máj és az epe szoros kapcsolatban áll egymással, és rendellenesség esetén nem képesek hatékonyan lebontani a bilirubint, a legtöbbször előforduló elváltozások közé tartoznak a sárgás elszíneződések a bőrön, főleg a szem alatt, illetve a barnás májfoltok leginkább a homlokon, a szemkörnyéken vagy éppen az ajkakon. És, mivel a zsírok lebontása sem történik meg megfelelően, ha nem működik jól az epe, az az arcon is meglátszik: zsíros, fénylő bőrt, pattanásokat, gyulladásokat okoz, illetve eltömődnek a pórusok, ezáltal mitesszerek is keletkezhetnek.

Azonnali figyelmet követelő tünetek

Néhány súlyos epekő tünet azonnali figyelmet kíván, így a láz, verejtékezés, hidegrázás és a sárgaság, azaz a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése. A láz az epehólyag vagy a hasnyálmirigy fertőződésének és gyulladásának jele lehet (cholecystitis, pancreatitis). Még sárgaság akkor alakul ki, amikor a fő epevezetéket zárja el egy epekő, így az epét alkotó bilirubin a véráramba kerül.

Az epekövességhez hasonló tüneteket számos más betegség is okozhat, ezért fontos az orvosi vizsgálat, mely kizárhat egyéb elváltozásokat, például az emésztési zavart vagy a gyomorfekélyt. Az orvos kiértékeli a tüneteket, és szükség esetén specialistával is konzultál.

(Képünk illusztráció, forrás: Freepik)