Jellegzetes tünettel jelentkezik az epehólyag-gyulladás, így lehet felismerni

Az epehólyag gyulladása élete során szinte bárkit érinthet.

2024. június 13., 16:05

Szerző:

Heves tünetekkel jelentkezik az epehólyag-gyulladás, a páciensek sok esetben mégsem tudják felmérni, mikor szükséges orvosi segítséget kérni – hívták fel a figyelmet a Johns Hopkins Egyetem egészségügyi oldalán.

Az epehólyag gyulladásának hátterében az esetek 90%-ában az áll, hogy az epehólyag nem tud kiürülni, így az epeváladék pangása miatt működési zavar lép fel. Általában az epekövek zárhatják el az epevezetéket, amely súlyos állapotot idézhet elő.

Az epehólyag-gyulladás mindenképpen orvosi ellátást igényel, éppen ezért szükséges, hogy a beteg mihamarabb megfelelő ellátást kapjon. A betegség heveny tünetekkel jár, de sokan otthon próbálják meg kivárni azok enyhülését. A késlekedésnek azonban nincs helye, a szakemberek éppen ezért igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy milyen tünetek esetén indokolt orvoshoz fordulni.

Az epehólyag-gyulladása rendkívül veszélyes

A betegek az első tünetek között az tapasztalják, hogy intenzív fájdalom alakul ki a has jobb oldalán. Ezt kísérheti hányinger, hányás és láz is, amely egyre magasabbra szökik.

A has felpuffad, a bőr és a szemek pedig besárgulhatnak. Nem ritka az sem, hogy a széklet lazává és világossá válik. Amely azonban ezeknél is egyértelműbbé teszi az epehólyag-gyulladást, az a vállba, sőt akár a hátba kisugárzó fájdalom, amely gyakran még súlyosabbá válik egy-egy mélyebb lélegzetvétel során.

A kórállapot megállapításához ultrahang-vizsgálat szükséges, így mindenképpen indokolt a kórházi ellátás. Az epehólyag gyulladása esetén a tünetek megjelenésétől számított 48 órán belül műtéti úton távolítják el a gyulladt epehólyagot, de erre csak abban az esetben van lehetőség, ha nincs ellenjavallata a műtétnek. 2 nap után a gyulladás következtében sérülékenyebbé válnak a szövetek, ezért a műtét kockázatossá válik. Ilyenkor 6 hétig tartó antibiotikumos kezelés, diéta és ágynyugalom indokolt.

Ha az orvosok az operáció mellett döntenek, az esetek nagy részében igyekeznek minél könnyebb invazív beavatkozást választani, így a műtétet laparoszkóppal végzik.

A szakemberek véleménye szerint érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki epehólyag-gyulladás, ugyanis ez akár a májat is veszélyeztetheti. Az epekövesség hatalmas rizikót jelent, így akinél diagnosztizálják a kisebb vagy nagyobb kövek jelenlétét az epeutakban, azoknak érdemes ezeket műtéti úton eltávolíttatni, mielőtt komolyabb problémát idéznek elő. Emellett az életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetnek az érintettek az epekövek kialakulása ellen.

(Képünk illusztráció. Fotó: Sasun Bughdaryan / Unsplash)