Vakcinák és mellékhatások: nagyon megcsúszhat az uniós oltási terv a vizsgálatok miatt

Az EU-ban már így is háromszor lassabban halad az oltás, mint az Amerikai Egyesült Államokban. 

2021. március 18., 10:03

Szerző:

Több mint egy hónappal is kitolhatja a tervezett európai oltási kampányt az AstraZeneca vakcinája miatti fennakadás. Már több országban is átmenetileg leállították a brit–svéd gyógyszergyártó vakcinájának alkalmazását, mert néhány esetben vérrögök képződtek a beoltottaknál.

Az Egyesült Királyság és Írország mellett már Hollandia, Németország és Franciaország is felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagát. A londoni Airfinity kutatóintézet számításai szerint Európa augusztus helyett szeptemberre érheti el a kitűzött célt, a teljes népesség háromnegyedének átoltását.

Az már rövid távon is gondot okozhat, hogy lassult a kampány, ugyanis több uniós tagállamban, például Franciaországban, Olaszországban és Magyarországon is felfelé ível a járványgörbe, emiatt pedig ismét szigorítani kellett a korlátozásokon.

Az Európai Unióban az oltások tervezésekor nagymértékben támaszkodtak az AstraZeneca vakcinájára. A kiesés miatt a következő hetekben, hónapokban jelentősen felértékelődhet a Johnson & Johnson frissen engedélyezett vakcinája.

Jelenleg az EU-ban 1,26 millió adag vakcinát adnak be naponta, ezzel a tempóval viszont tizenhat hónapig tartana a teljes népesség háromnegyedét beoltani. Az Egyesült Államoknak ehhez öt hónapra, az Egyesült Királyságnak hét hónapra van szüksége. Az Airfinity szerint az EU-ban is fokozni lehetne a sebességet, a mostani esetek azonban megrendíthetik a bizalmat.

Az európai és ázsiai gyógyszerügynökségek egyelőre úgy vélik: a néhány esetben tapasztalt vérrögképződés nem az AstraZeneca vakcinájának mellékhatása, de vizsgálatot indítottak az ügyben. Marco Cavaleri, az oltóanyag-értékelési csapat vezetője szerint csütörtökre lehet eredménye a vizsgálatnak. Cavaleri azt mondta: megérti, hogy egyes államokban elővigyázatosságból felfüggesztették a vakcina használatát.

Az AstraZeneca közleményében azt írta, hogy már 17 millió adagot adtak be az oltóanyagból, és ezek alapján biztonságosnak tűnik a használata. Március elejéig összesen tizenöten tapasztaltak mélyvénás trombózist, huszonketten pedig tüdőembóliát. Dániában egy 60 éves nő nem sokkal az oltás beadása után vesztette életét, ezt az esetet pedig az Európai Gyógyszerügynökség is kiemelten vizsgálja.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Kovács Tamás)