Újabb világválságot jelezhetnek a gazdaság mutatói

Az ingatlan piacon kialakult, korábban sosem látott méretű buborékra hívják fel a figyelmet egy felmérésben.

2021. június 18., 08:52

Szerző:

A 2008-as világválságnál is rosszabb gazdasági mutatókra hívta fel a figyelmet a Bloomberg Economics gazdaságelemző csoportjának felmérése. A szakértők véleménye szerint az ingatlanpiacon kialakuló buborék, egyértelmű indikátora lehet egy újabb globális gazdasági összeomlásnak.

Tizenhárom évvel ezelőtt szintén a lakáspiacról gyűrűzött be a válság a gazdaság összes szektorába, de hasonló buborék kialakulását láthattuk az 1990-es évek végén a „dotcom lufi” esetén. A jelenlegi helyzet kialakulásának oka azonban nem olyan egyértelműen meghatározható, mint az korábbi esetekben. Niraj Shah közgazdász kutatásban a következő módon ír a lehetséges okokról:

„Több összetevős, hogy mi küldi az egekbe a lakásárakat: rekord alacsony kamatok, példátlan mértékű gazdaságösztönző csomagok, alacsony kínálat az ingatlanpiacon, továbbá a várakozás, hogy a pandémiát a gazdaság fellendülése követi majd.”

A kutatás, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaira összpontosított, azt találta, hogy az összeomlást jelző mutatók úgymint az ár-bérleti díj vagy az ár-jövedelem arány, amelyek megmutatják mennyire fenntartható a jelenlegi árnövekedés, egyre növekvő kockázatot jeleznek. Mindazonáltal, jelentős különbség a múlttal szemben, hogy napjainkra a hitelezési normák szigorúbbá váltak, a pénzfelügyeletek pedig jóval komolyabb szabályozásokat léptettek életbe. Ezek némi reményt jelenthetne – vázolta a lehetséges forgatókönyveket a szakember.

Hogy melyik valósul meg ezekből, azt Niraj Shah még nem tudja. Ugyanakkor elmondta, szerinte amikor a hitelfelvételi költségek elkezdenek majd emelkedni, akkor dől majd el, valóban bekövetkezik-e az összeomlás. 

(Készült a Bloomberg cikke alapján)

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)