Bekövetkezett a Pfizer vakcinához köthető első haláleset

Új-Zélandon csak Pfizerrel oltanak, ez az első. 

2021. augusztus 30., 11:42

Szerző:

Az új-zélandi egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy szerintük bekövetkezett az első haláleset, amely a Pfizer vakcinához köthető. Egy nő szívizomgyulladásban halt meg Pfizer–oltását követően-közölte az új–zélandi Covid-19 Vakcina Független Biztonsági Monitoring Testület hétfőn e-mailben küldött közleményében – írja a Bloomberg.

Azt mondták, hogy a szívizomgyulladás a Pfizer vakcina ritka mellékhatása. Az esetet a halottkémre hivatkozva jelentették, de a halál pontos okát még nem határozták meg. Azonban a testület „úgy ítélte meg, hogy a szívizomgyulladás valószínűleg a védőoltás következménye”.

„Ez az első eset Új–Zélandon, amikor az oltást követő napokban bekövetkezett halálesetet a Pfizer Covid-19 elleni oltáshoz kötötték.” Új–Zélandon jelenleg országos lezárások vannak a Covid-19 rendkívül fertőző delta törzsének tömeges fertőzése miatt.

Új-Zélandon csak Pfizer vakcinával oltanak. A kétadagos oltóanyagból eddig több mint 3,3 millió adagot adtak be, ami a lakosság mintegy 23 százalékát jelenti. „A Pfizer Covid-19 vakcinával oltás előnyei továbbra is jelentősen meghaladják mind a Covid-19 fertőzés, mind a vakcina mellékhatásait, beleértve a szívizomgyulladás kockázatát. A Pfizer vakcina rendkívül hatékony védelmet nyújt a Covid-19 okozta súlyos betegségek és halálesetek ellen, és továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy Új-Zélandon használjuk” – közölte a testület.

(Kiemelt képünk illusztráció: A német-amerikai Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. Fotó: MTI | Balázs Attila)