Több energiát termelnek a napelemek, mint a szélerőművek az USA-ban

Németországban már egy évtizeddel a tervezetnél korábban állhatnak le a környezet szennyező szénerőművek. Hírek az energetikai szektorból.

2021. július 8., 15:00

Szerző:

Egy váratlan és jelentős ugrással az Egyesült Államokban először termeltek több energiát a napelemek, mint a szélerőművek. Az amerikai energiaügyi hivatal (Energy Information Administration – EIA) tájékoztatása szerint jelentősen megnőtt a megújuló energiaforrások súlya az ország energiamixében. Rövidtávú előrejelzésében az EIA úgy számol, hogy jövőre a szél- és naperőművek együttes teljesítménye az össztermelés 15 százalékát fogja kitenni, szemben a tavalyi évben mért 11 százalékkal. 

Az EIA előrejelzése szerint 2022-ben 17 gigawattnyi új napenergia kapacitás és 6 gigawattnyi új szélenergia fog hozzájárulni a megújuló erőforrások arányának növekedéséhez. A hivatal jelentésében kitér arra is, hogy az új szélenergia kapacitások csökkenésének legfőbb oka a szövetségi adókedvezmény meghirdetett időszakának lejárta. Az idei év elején közzétett BloombergNEF jelentés összesen 204 gigawatt nagyüzemi napenergiával és 83 gigawatt háztartási, fotovoltaikus rendszerek által termelt energiával számol az Egyesült Államokban a 2021 és 2030 között. Ebben az időszakban várhatóan 115 gigawatt termelésére képes új szélerőművi kapacitás jön létre.

Visszatérve Európába egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint Németország bizonyos feltételek teljesülése esetén akár egy évtizeddel korábban kivonhatja a termelésből az erőfeszítések ellenére is környezetszennyező szénerőműveit. A Wartsila Oyj energetikai berendezésgyártó által kiadott előrejelzés azonban leszögezi, hogy ehhez meglehetősen sok földgázzal működő gázerőmű felépítése szükséges. 

Jan Andersson, a Wartsila Energy európai üzletfejlesztési igazgatója szerint: „A szén fokozatosan elvesztette előnyét az alacsony bekerülési költségű megújuló erőforrásokkal szemben. A szén kivezetése miriádnyi lehetőséget nyújt az európai országoknak, hogy csökkentsék költségeiket és környezet terhelésüket, valamint növeljék energia függetlenségüket, illetve bevételeiket régiós energiahálózatok létrehozásával. Ebben az alacsony bekerülési költségű megújulókkal kiegészített rendszerben a rugalmasság a kulcsszó”.

Némileg ellentmond a nyilatkozatnak, hogy a valóban szennyező, de helyben kitermelt kőszén helyett, a környezetbarátabb földgáz importból, elsősorban az Északi Áramlat orosz vezetékein keresztül érkezik Németországba. A jelentős szénkészlettel rendelkező Lengyelországban még mindig közel 150 ezren dolgoznak a bányászatban, ráadásul a lengyel vezetés mozgásterének egyik fő támaszaként tekint energiafüggetlenségére, így kicsi az esélye, hogy akár a nyugati szomszédjától érkező orosz gáz, akár az ugyanonnan érkező elektromos áram jelentős szerepet kapjon.

(Kiemelt kép: Mezőgazdasági felhasználásra tervezett napelemek az országos mezőgazdasági gépkiállításon az amerikai Louisvilleben, 2020. február 14-én. Fotó: Luka Sharrett / Bloomberg)