Napokon belül dönthetnek Merkel utódjáról

A CDU és a CSU is hétfőn ülésezik: ha nem tudnak megegyezni, akkor a képviselő-testület dönthet a kancellárjelöltről.

2021. április 12., 16:44

Szerző:

Fontos ülést tart hétfőn a CDU, és bajor testvérpártja, a CSU is. A bajor párt elnökét, Markus Södert szeretné szeptembertől a kancellári székben látni, míg a CSU Armin Laschetet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét. A következő néhány napban kiéleződhet az ellentét a két vezető között. Bármelyikük fog a kancellári székbe ülni, szeptembertől foglalkoznia kell a koronavírus-járvány utóhatásaival, illetve Németország EU-s és NATO-s kapcsolataival. Németország fontos ellenpont a Kína és Oroszország jelentette fenyegetéssel szemben.

A CDU állami vezetői valószínűleg megszavazzák Laschet jelöltségét, Söder bejelentése néhány órával később érkezhet Münchenből. A két párt 245 tagú Bundestag-képvieselete már akár kedden eldöntheti, hogy Laschet, vagy Söder lehet Merkel utódja. Ralf Brinkhaus, a koalíció vezetője szerint már ezen a héten el kellene dönteni, ki lesz a kancellárjelölt, hogy a CDU-CSU közös kampányba kezdhessen. Peter Altmaier, a CDU-s gazdasági miniszter szerint azonban akár 8-10 napba is telhet, mire kiválasztják a pártszövetség kancellárjelöltjét. „Szeretnénk gyorsan dönteni a jelöltről, mivel a koronavírustól kezdve a globális gazdasági válságig rengeteg dologgal kell foglalkoznunk” – tette hozzá Altmaier.

Ha a koalíció képviselői dönthetnek a jelöltről, ők valószínűleg Södert fogják választani, mivel népszerűbb a szavazók körében, mint Laschet. A CDU-CSU népszerűsége az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt visszaesett, ezért most különösen fontos számukra a szavazók támogatása. A közvélemény-kutatók 26-28 százalékra teszik a pártszövetség népszerűségét, a 2017-es választáson a szavazatok 33 százalékával sikerült győzniük. A Zöldek ugyanakkor többszörösére növelték népszerűségüket: a legutóbbi választáson 8,9 százalék választotta őket, most viszont már 23 százalékon állnak.

GERMANY CAUCUS
 
 
Markus Soeder, CSU elnöke érkezik a Reichstagba. 
Fotó: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
 

Merkel visszalépése a kancellári posztról azt jelenti, hogy szeptembertől egy új vezető irányíthatja Európa legnagyobb gazdaságát. Bár Laschet a CDU jelöltje, Merkel nem foglalt állást az ő oldalán. A CDU és a CSU jellemzően közös kancellárjelöltet indít már a második világháború vége óta, a következő napokban azonban komoly küzdelem várható Laschet és Söder között. Bár Söder népszerűbbnek tűnik, 1980 óta mindössze két bajor kancellárjelölt indult a posztért, és egyiküknek sem sikerült győznie.

(Kiemelt kép: Armin Laschet, CDU elnöke. Fotó: Liesa Johannssen-Koppitz | Bloomberg)

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy enyhítsenek az utazási korlátozásokon azok számára, akik teljesen védettek a koronavírus ellen. A lassú enyhítés az egyre sikeresebb oltási kampányok miatt válhat témává.