Megszűnhet London központi szerepe a Brexit miatt

Amszterdamba költözött a részvénypiac, igaz, ez az ingatlanárakon is érződik.

2021. március 26., 16:05

Szerző:

Egy hónappal azután, hogy a britek megszavazták a kilépést az Európai Unióból, megkérdezték Boris Johnsont, el tudja-e képzelni a szabad kereskedelmet az EU-n belül Nagy-Britannia számára a jövőben is. „Persze, persze” – hangzott a válasz, pedig valójában sosem volt ennyire egyszerű.

Öt év elteltével már láthatjuk, hogy több milliárd fontnyi vagyon és több ezer munkahely áramlott az EU-ba, a brit kormány pedig egy lecsupaszított kereskedelmi megállapodást tudott csak megkötni a közösséggel. Amszterdamban, Dublinban, Frankfurtban és Párizsban is érezhető a változás, de igazán győztesként egyik város sem tudott kijönni London kiesése után. Egyelőre még a vállalatok is tapogatóznak, hogy a Brexit utáni időszakban vajon melyik nagyvárosban állapodjanak meg. A helyzet egyelőre bizonytalan, az Egyesült Királyság és az Európai Unió március végén írhat alá egy megállapodást a pénzügyi szabályok részleteiről.

A brit Standard Life Aberdeen elnöke, Douglas Flint szerint a brexit ellenére is London marad Európa kereskedelmi központja. Az Európai Unió számára kihívást jelentene egy új kereskedelmi központ kialakítása, ráadásul a többi tagállam nagyvárosait arra kellene rávenni, hogy engedjenek át az ott folytatott tevékenységek közül az új központ javára. A Bloomberg azonban úgy látja, több pénzügyi központ is kialakulhat az EU-ban a közeljövőben.

A részvénypiac jelentős része a brexittel párhuzamosan Londonból Amszterdamba helyezte át súlypontját. Amíg Nagy-Britannia EU-tagállam volt, a svájci részvényekkel nem lehetett kereskedni az EU-ban, azonban februártól ez is megváltozott, és változásokat okozhat. A befektetési piac központjának továbbra is London számít, ráadásul 2021 első negyedéve a Bloomberg szerint rekordforgalmat hozhat Nagy-Britanniának.

Az EY tanácsadó cég felmérése szerint a pénzügyi szektorban legalább 7600 álláshely költözik Európa belső részére, 1300 milliárd fontnyi vagyonnal együtt. A bankok, befektetőcégek és brókercégek első számú célpontja Dublin, de Frankfurtot és Párizst is sokan választják.

Az ingatlanárak emelkedésének viszont gátat szabott a brexit – legalábbis Londonban. A népszavazás óta eltelt öt évben a brit fővárosban 6 százalékkal nőttek az ingatlanárak, míg Dublinban 20, Amszterdamban pedig 40 százalékos volt a drágulás.

(Kiemelt kép: A Big Ben Londonban. Fotó | Unsplash)