Kemény kritikával illette a gazdasági elitet a világ leggazdagabb emberének exfelesége

MacKenzie Scott elmondta, miért tartja fontosnak újabb óriási összegű adományát.

2021. június 17., 16:32

Szerző:

MacKenzie Scott, az Amazon Inc. alapítójának exfelesége újabb 2,7 milliárd dollárt adományozott összesen 286 szervezetnek. A milliárdos filantróp az Alvin Ailey Amerkai Táncszínháztól kezdve, a gyermekvédelmi alapon át, faji egyenlőségi alapokig, rengeteg szervezetnek adott hatalmas támogatásokat, amellyel az elmúlt egy évben adományainak nagysága elérte a 8,5 milliárd dollárt – írta blogjának keddi bejegyzésében.

Az üzletasszony Jeff Bezostól, a világ leggazdagabb emberétől történt 2020-as válásával vagyona óriásira, körülbelül 60 milliárd dollárra nőtt. Mindazonáltal Scott elképzelései merőben különböznek a legtöbb milliárdosétól. A filantróp  az alábbi kritikát fogalmazta meg a gazdasági elittel és a nagytőkével szemben:

 „Egy olyan vagyont próbálunk meg szétosztani, amelyet egy változásra szoruló rendszer tett szükségessé. Az a meggyőződésem, hogy változtatni kell azon, hogy hatalmas vagyonok mindössze néhány ember kezében koncentrálódnak.”

Nem véletlenül fogalmazódott meg az alábbi kritika a filantrópban sem. A Bloomberg elemzése szerint, ami a felső 0,01 százalék meggazdagodását illeti: a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1,8 milliárddal gyarapodott csak 2020-ban. Ez a gyarapodás különösen a techóriások tulajdonosaira, mint Jeff Bezosra volt jellemző.

Érdekesség továbbá még az, hogy az üzletasszony nem jelölte ki a szervezetek számára az adományok felhasználásának módját, annak elköltésében szabad kezet adott. 

(Készült a Bloomberg cikke alapján)

(Kiemelt kép: Jeff Bezos, az Amazon alapítója és MacKenzie Scott 2018. április 24-én az Axel Springer-díj átadón, Fotó: Jorg Carstensen / AFP)