Gazdasági krízis válthatja a világjárványt

A Világbank vezető közgazdásza szerint kritikus méretű inflációshullám következik.

2021. június 18., 11:57

Szerző:

Globális inflációhullám okozta lehetséges gazdasági összeomlásra figyelmeztet Carmen Reinhart, a Világbank vezető közgazdásza. Véleménye szerint hiába vészeli át az emberiség a koronavírus okozta egészségügyi krízist, azt könnyedén egy hasonlóan borzalmas, gazdasági krach követhet. Bár fejlett országok meglepő sebességgel hagyják maguk mögött a járványidőszakot, ez önmagában közel sem ad okot a megnyugvásra. Ugyanis, a sosem látott méretű állami mentőcsomagok sok szakember véleménye szerint nem fenntarthatóak. 

A közgazdaság klasszikus iskolájának követői szerint lehetetlen pénzt teremteni hosszabb távú inflációs folyamatok beindítása nélkül. Ezt alátámasztani látszik az a tény is, hogy az Egyesült Államokban csak május óta 5 százalékkal emelkedett az infláció mértéke. Ezzel szemben vannak olyan szakemberek, akik úgy vélik, hogy a központi bankok által véghez vitt grandiózus léptékű pénzteremtés (likviditásbővítés) csupán élénkíti a gazdaságot, fenntartva a társadalom működését a válság idején is. Az ő értelmezésükben az infláció ez csak átmeneti reakció a gyorsan fellendülő piacra.

Carmen Reinhart véleménye azonban egyértelmű, ő a következőképpen fogalmazott:

„A koronavírus sokkal nagyobb globális sokkot okozott, mint a 2008-as gazdasági válság, a bankok pénzmennyiségének bővítése általi multiplikátorhatás ezúttal jóval hosszabb ideig tartó inflációt hoz el.”

(Készült a Bloomberg cikke alapján)

(Kiemelt kép: APA-Picturedesk/AFP / Stanislav Kogiku)