Folytatódik a kriptovaluták elleni harc Kínában

Hong Kongban négy férfit letartóztattak pénzmosás vádjával. Kiderült, kriptovalutákkal üzleteltek.

2021. július 15., 14:51

Szerző:

Négy férfit tartóztattak le Hong Kongban, mert kiderült, hogy kriptovalutákkal üzleteltek. Csaknem ötven milliárd forintot foglaltak le tőlük. A fiatalok a Tether nevű stablecoinnal üzleteltek. A gyanúsítottak kifizették az óvadékot, most szabadlábon védekezhetnek.

A letartóztatottak a vád szerint egy illegális pénzek tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezetet üzemeltettek, amelyben 1,2 milliárd hong kongi dollár (155 millió amerikai dollár, azaz nagyjából 46,5 milliárd forint) értékben legalizáltak törvényellenes cselekedetekből származó bevételeket. Az Érmetörő művelet során (Operation Coin Breaker), július 8-án letartóztatott négy, 24 és 33 év közötti férfi került vizsgálati fogságba a Hong Kongi Vámhatóság közleménye szerint. 

A kommüniké beszámolt róla, hogy a gyanú szerint a négyfős szervezet egy virtuális valuta tőzsdén szerzett pénzeket mozgatott a tagok által nyitott számos bankszámlákon. 2020 februárja és 2021 májusa közötti gyanús tevékenységükre az azóta betiltott kriptovalutákat tartalmazó bankszámla kivonatokból derült fény.  

A Vámhatóság Szervezett Bűnözésellenes Irodájának vezetője, Mark Woo egy sajtótájékoztatón kérdésre elmondta, hogy az elfogott csoport a Tether nevű stablecoinnal üzletelt. Ez a kriptovaluta típus abban különbözik például a Bitcointól, hogy értéke rögzített, innen is származik a neve. Mivel elsődleges célja a blokklánc nyújtotta védelem által lehetővé tett kereskedelmi használat, a stablecoinokat rendszeres pénzforgalomra tervezték. Értéküket általában valutákhoz, vagy értékes fémekéhez kötik, hogy elkerüljék a pénztípusra jellemző árfolyam ingadozásokat (volatilitás). A szóban forgó összegből 880 millió hong kongi dollár volt negyven különböző e-pénztárcában szétosztva. Woo elmondta, hogy az akció során öt ingatlant kutatott át a rendőrség, de kérdésre sem nevezte meg a valutatőzsdét, vagy az érintett bankokat. A gyanúsítottak óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. 

Ez volt az első alkalom, hogy a Vámhatóság kriptovalutával elkövetett pénzmosás ellen lépett fel, amióta a korábbi brit gyarmat szigorította ellenőrzési gyakorlatát, és minden egyes platformnak regisztráltatnia kell magát a helyi, ellenőrzést végző szerveknél. Az új szabályok, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának elkerülésére kizárólag engedéllyel rendelkező befektetők számára engedélyezik használatukat, így magán személyek nem vehetik igénybe használatukat idén május óta.  

(Kiemelt képünk illusztráció: Mustafa Ciftci / Anadolu/AFP)