Fokozódik a lakossági devizahitel-károsultak botránya Lengyelországban

A lengyel bankok jogi kockázatoktól tartanak, a kormánynak fogytán a türelme. A hitelekért felelős svájci pénzintézetek egymással sem tudnak megállapodni.

2021. március 18., 10:01

Szerző:

Tovább halasztják a 32 milliárd dollár értékű lengyelországi svájcifrank-hitelekről szóló tárgyalásokat – erősítette meg öt bankár a Bloombergnek. A hitelezők, köztük a Commerzbank, a Banco Santander és a BNP Paribas lengyelországi leányvállalatai egyelőre alapvető kérdésekben sem tudtak megállapodni, a peren kívüli megegyezés költségei is tisztázatlanok.

A lengyel złoty értéke idei mélypontjára süllyedt az euróhoz viszonyítva, ráadásul szerdán a varsói bankrészvények értéke is három hónapos mélypontra csökkent. Ezt nem csak a svájcifrank-hitelekről szóló tárgyalások befolyásolták, Lengyelországban a járványügyi korlátozások szigorításától is tartanak. A bankszektor stabilitásának az sem kedvez, hogy a lengyel Legfelsőbb Bíróság csak a jövő héten ad iránymutatást a bíróságoknak, hogyan kezeljék a svájcifrank-hitelek körül kialakult botrányt.

A hatóságok olyan peren kívüli megegyezést javasolnak a bankoknak, amellyel a hitel összegét a felvételig visszamenőleg złotyra számítják át. A bankok számára ez tűnik a legjobb megoldásnak, de a valutaváltás is 34,5 milliárd złotyba kerülhet. Ez ugyan a négyszerese a bankszektor tavalyi profitjának, mégis töredéke annak, mintha a hatóságok az összes frankhitelt érvénytelenítenék. A valutaváltáshoz szigorú feltételek mellett a központi bank is felajánlotta a segítségét, de például a hitelezők többségének is jóvá kell ezt hagynia. A lengyel kormány viszont jelezte: fogytán a türelmük.

Ha a tárgyalások elhúzódnak, az további veszteséget jelenthet a bankok számára, mivel a bíróságok egyre inkább a hitelkárosultak pártját fogják. Ha a Legfelsőbb Bíróság sokat késlekedik, a trend folytatódhat, és még több károsult perelheti be a bankját. Egyelőre csak az állami hátterű PKO Bank és ügyvédei jelezték, hogy nyitottak a megállapodásra, abban az esetben is, ha a többi bank nem. Egy felmérés szerint a PKO-s ügyfelek 70 százaléka nyitott lenne egy megállapodásra a bankjával.

Az Mbank, a Bank Millennium és a BNP Paribas – amelyek tetemes összegű devizahitelt forgalmaztak – szkeptikusak, a Raiffeisen februárban már felállt a tárgyalóasztaltól, a Getin Noble Bank pedig egyáltalán nem csatlakozott a tárgyalásokhoz, holott arányosan utóbbi adta ki a legtöbb devizahitelt. A Fitch Ratings hitelminősítő közben negatívra változtatta az Mbank és a Millennium hitelképességét a deviza alapú jelzáloghitelek kockázata miatt. Néhány bank a versenyfelügyeletet próbálja garanciára bírni, hogy a károsultak a valutaváltás után már ne tudják utólag bíróságra vinni az ügyet.

A bankszektor nagy része azt várja a központi banktól, hogy devizatartalékokkal segítse a megállapodást. A PKO viszont jelezte, hogy nekik van annyi svájci frankjuk, hogy gond nélkül átváltsák złotyra a károsultak hiteleit.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)