Erőszakos vakcinaellenes tüntetések miatt legalább két hétre leállnak az építkezések Melbourne-ben

A szakszervezeti vezető szerint szélsőséges csoportok szivárogtak be az építőipari szakszervezetekbe.

2021. szeptember 21., 14:42

Szerző:

Legalább két hétre leáll a melbourne-i építőipar, mert attól tartanak, hogy a szakszervezeti mozgalomba beszivárgott szélsőséges csoportok állnak az erőszakos oltásellenes tüntetések mögött Ausztrália második legnagyobb városában.

„Megdöbbentő viselkedést láttunk a helyszínen és az utcáinkon, és most határozottan és habozás nélkül cselekszünk” – mondta Tim Pallas, Victoria állam munkaügyi kapcsolatokért felelős minisztere egy e-mailben küldött nyilatkozatban, amelyben bejelentette a keddtől elrendelt zárlatot. A döntés oka, hogy aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az ágazat betartja-e a közegészségügyi intézkedéseket és utasításokat.

Késő délelőtt ismét több ezer építőipari dolgozó gyűlt össze, tiltakozva a leállás ellen, amely az állam nagy részét érinti.

„A döntés gazdasági költsége a becslések szerint 2,2 milliárd ausztrál dollár (481,3 milliárd forint) az építőipari tevékenységben” – mondta Michael Sukkar, Ausztrália helyettes kincstárnoka a közleményben. A lezárások mintegy 640 millió ausztrál dollár (140 milliárd forint) bérkiesést és 320 ezer munkahelyet jelentenek az iparágban, ami az állam összes munkahelyének 9,2 százaléka – áll a közleményben.

Melbourne-ben, ahol a delta variáns okozta hullám közepette már hatodik alkalommal rendeltek el kijárási tilalmat, szombaton erőszakos lezárásellenes tüntetések zajlottak, amelyeken fiatal férfiak dulakodtak a rendőrséggel, és amelyek több mint 200 letartóztatáshoz vezettek.

Hétfőn aztán több száz építőipari dolgozó tiltakozott a kormány – a szakszervezeti mozgalom által támogatott – utasítása ellen, amely szeptember 24-től kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást az ágazatban dolgozók számára. A tüntetők palackokat és ládákat dobáltak a szakszervezeti vezetőkre.

Az ausztrál szakszervezeti mozgalom vezetője hétfőn azt mondta, tudomása van arról, hogy az építőipari szakszervezeteket „szélsőséges csoportok” vették célba, akiket felbőszített az ágazatban az oltási kötelezettség.

„Teljesen undorító volt a szakszervezeti iroda elleni támadás, amit ugyanazok az emberek vezettek és szerveztek, akik a hétvégén tiltakoztak” – mondta Sally McManus, az Ausztrál Szakszervezeti Tanács titkára az Australian Broadcasting Corp. televíziós műsorában. „A szakszervezeteket akarják maguk mellé állítani az összeesküvés-elméleteikkel, amelyek ahhoz vezetnek, hogy emberek betegednek meg és halnak meg. Kijelenthetem: a szakszervezeti mozgalom ebben az országban nem fog megijedni tőlük” – tette hozzá.

A victoriai kormány szerint a leállás oka az esetek száma, az átvitel kockázata és a csökkent megfelelés miatti aggodalom volt. Hozzátette: ez az intézkedés „csökkenti a mozgást, minimalizálja az átvitelt, és lehetővé teszi az egész iparág számára, hogy megfelelően alkalmazkodjon az egészségügyi főorvos irányelveihez, beleértve az oltási arányok növelését”.

Victoria kedden 603 új fertőzést regisztrált, ami rekordot jelent a jelenlegi járványhullám kitörésekor. Új-Dél-Wales 1022 új megbetegedést és 10 halálesetet regisztrált, és hétnapos zárlatot hirdetett Byron Bay régiójára.

(Kiemelt kép: egy lezárásellenes tüntető jelszavakat kiabál egy tüntetésen Melbourne utcáin 2021. július 24-én, amikor az emberek összegyűltek, hogy a Covid-19 koronavírus miatti városi korlátozások ellen demonstráljanak. Fotó: Con Chronis / AFP)