06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Egymilliárd dolláros viccet sütött el az Ethereum alapítója

Újabb „mémérme” tarolta le a kriptopiacot. A Shiba Inu Coin – ami a szintén viccnek indult Dogecoin paródiája – durván ingadozó árfolyamával borzolja a kedélyeket. Számos piaci szereplő tette fel a kérdést: meg tudja tartani az értékét az egy milliárd dollárnyi viccpénz?

2021. május 14., 15:34

Szerző:

Újabb „mémérme” tarolta le a kriptopiacot. A Shiba Inu Coin – ami a szintén viccnek indult Dogecoin paródiája – durván ingadozó árfolyamával borzolja a kedélyeket. Számos piaci szereplő tette fel a kérdést: meg tudja tartani az értékét az egy milliárd dollárnyi viccpénz?

Sandeep Nailwal új-delhi vállalkozó 7,5 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze kriptopénzes segélyalapjába. A férfi azért hozta létre az alapot, hogy az indiai egészségügyet támogassa vele a koronavírus elleni harcban.

Az Ethereum nevű kriptovaluta egyik kifejlesztője, Vitalik Buterin 50 billiárd Shiba Inu Coin-t adományozott nekik. A kriptopénz értéke az elmúlt hónapban 11 ezer százalékot növekedett. Buterin adománya így hétfőn összesen 2 milliárd dollárt ért.

Azonban Buterin adománya miatt – amely a Shiba Inu Coin teljes forgalmának 5 százalékát tette ki – az érme értéke 50 százalékot esett csütörtökre. Így a pénzbe fektetők jogosan tanakodnak azon, hogy eladják-e érméiket. De kérdés az is, hogy egyáltalán mennyire éri meg kriptopénzes segélyalapot létrehozni, vagy egyáltalán mémpénzekkel üzletelni.

Brian Mittendorf, az Ohio-i Egyetem professzora szerint „óriási kihívás megállapítani az adomány valós értékét. Ha valami 1,5 milliárd dollárt ér, de ezt az összeget nem lehet likvidálni, akkor mihez kezdünk vele?”

Durva héten van túl a kriptopiac

Buterin adománya és a Shiba Inu ingadozása egy olyan hét után jöttek hozzá, ami során a kriptopénzek szinte teljesen kifullasztották a piacot. A Tesla vezére, Elon Musk bejelentette, hogy ezentúl nem lehet Bitcoinnal vásárolni náluk autót: ezért a legnépszerűbb kriptopénz is sokat vesztett értékéből. Pár nappal korábban a milliárdos a Saturday Night Live című szkeccsműsorban viccelődött a Dogecoinnal, aminek következtében ezen pénz értéke is nagyot esett.

A Shiba Inu árzuhanása ellenére Buterin adománya még mindig megér kb. egymilliárd dollárt. Nailwal azt mondta: a segélyalap most nekiáll eladni ezeket az érméket, szóval az egyéni befektetőknek nem kell aggódniuk az értékcsökkenés miatt.

„Számos kiskereskedő minden tartalék pénzét befekteti ezekbe az érmékbe” „ mondta Nailwal. Most azt tervezi, hogy minden nap túlad a vagyon egy részén, ahelyett, hogy egyszerre adná el az összes érmét, és ezzel további értékvesztést kockáztatna. „Óvatosak akarunk lenni” - tette hozzá.

Tartsatok ki!

Az indianai Robert Browning több ezer dollárt vesztett el az adomány miatt, viszont ő egyelőre nem ad túl érméin. Megtartja több millió Shiba Inu Coinját, ami kriptobefektetéseinek negyedét teszi ki. Sőt, talán még többet is vesz.

„A kripto nem való az ijedős befektetőknek” – mondta az 52 éves Browning. Szerinte most mindenkinek meg kellene növelni a befektetéseit 25 százalékkal. „A panaszkodás helyett akár vissza is szerezhetnénk a hatalmunkat.”

A 27 éves Buterin korán kezdett el kriptopénzekkel foglalkozni: 2011-ben megalapította a Bitcoin Magazint, 2014-ben pedig az Ethereum hálózatát. Akkora sztár a kripto világában, hogy számos kriptopénzből ajándékként küldenek neki a fejlesztők. Amikor tavaly piacra került a Shiba Inu, több mint az összes érme fele Buterin digitális pénztárcájában landolt.

Ezeknek az értéke nem volt jelentős, egészen addig, amíg a Dogecoin iránti rajongás a Shiba Inu-ra is átterjedt.

Óriási bevétel

A Shiba Inu szárnyalása miatt Buterin az elmúlt hónap során kb. 9,1 milliárd dollárral lett gazdagabb. Ez még az Ethereum-ba fektetett, 1,2 milliárd dolláros vagyonánál is több. Viszont ha nekiállna eladni a Shiba Inu-t, annak valószínűleg ezzel együtt az értéke is csökkenne.

Browning nem lepődött meg, hogy a férfi 5 milliárd dollárnyi Shiba Inu-t adományozott el. Szerinte alapból rossz ötlet volt ilyen sokat magánál tartania a pénzből. Elméletben még jót is tehetett volna a pénz árának az, hogy az összes érme fele egy embernél van, viszont a Shiba-ba fektetők érezték, hogy egy másik kriptopénz készítője tartja kezében a kártyákat.

Azonban Browning szerint nehéz kritizálni azt, amit Buterin tett. „Ha befektető vagy, és ellenzed, amit csinált, akkor máris úgy tűnik, mintha a covid pártján állnál, és rosszat akarnál az indiaiaknak. Mint valami Gordon Gekko-féle rosszfiú.”

(Sophie Alexander, Tom Maloney és Matthew Leising)

(Kiemelt képünk illusztráció: Nurphoto/AFP | Jakub Porzycki)