A legújabb kínai vakcina 82 százalékos hatékonyságot mutat a súlyos covid-tünetek ellen

Az ötödik kínai cég által kifejlesztett vakcina biztató eredményeket hozott az utolsó klinikai tesztelésen.

2021. augusztus 27., 15:52

Szerző:

A kínai Chongqing Zhifei Biological Products Co. által kifejlesztett vakcina 82 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus-fertőzés okozta komolyabb megbetegedés ellen. A legújabb kínai vakcina tovább erősíti a kommunista ország nyájimmunizációra való törekvését. A Zhifei vakcinája már az ötödik olyan, kínai cég által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltás, amit a járvány által jelentősen sújtott országban végzett, nagy klinikai vizsgálat is igazol. A cég a vakcinát közösen fejlesztette ki a Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetével, ami az ország legkiemelkedőbb kutatási szerve. 

A klinikai tesztelések utolsó szakaszában a Zhifei vakcinája 92,93 százalékos hatékonyságot mutatott a brit variánssal szemben, valamint 78 százalékosat a még fertőzőbb, delta variáns ellen, közölte a cég egy pénteki tőzsdei bejelentésben. A kínai vakcinák közül ez bizonyult az egyik leghatásosabbnak a brit variáns ellen. Azt nem árulták el, hogy a két adat csak a súlyosabb megbetegedés megakadályozására vagy a középsúlyos esetek elkerülésére is vonatkozik. 

A vakcinával beoltottak közül senki sem  halt meg vagy lett súlyosan beteg – áll a közleményben. A publikált eredmények a 28 500 fős vizsgálatban szereplő 221 fertőzésszám időközi elemzésén alapulnak. 

A Zhifei decemberben Üzbegisztánban indította el a tesztelések harmadik szakaszát, valamint februárban Pakisztánban is megkezdte a tesztelést. A vakcinát jelenleg még Ecuadorban és Indiában is tesztelik. Kína március 10-én engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását és mostanra már országszerte beadták.

A vakcina hasonló technológiát alkalmaz mint a Novavax Inc. oltóanyaga, amely 90%-os hatékonyságot mutatott a tünetek megelőzésében, de egy korábbi vizsgálat szerint a béta variáns ellen sokkal kevésbé bizonyult hatékonynak. Ehhez képest a Pfizer Inc. és a Moderna mRNS-vakcinái nagyrészt jól megállták a helyüket a különböző mutációkkal szemben, beleértve a delta variánst is, amelyet először Indiában találtak meg, és már a világ több mint 100 országában terjed. 

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó a Zhifei Covid-19 elleni vakcináját pakolja az északkelet-kínai Shenyangban, 2021. május 21-én. Fotó: STR/AFP)