Az új Covid-járvány tovább súlyosbosodhat a következő napokban Kínában

Kínában az új Covid-19 fertőzések száma rohamosan nő, és a járvány által érintett területek is bővülnek.

2021. október 26., 19:49

Szerző:

„A jelenlegi kínai járványt a tengerentúlról érkező delta változat okozza, és október 17-e óta 11 tartományra terjedt ki” – mondta Wu Liangyou, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság tisztviselője egy konferencián. Az okokat elsősorban az ingázásban látják, és sürgetik, hogy az érintett területek lépjenek „vészhelyzet-módba” – írta a Bloomberg.

Gansu tartomány egyes városaiban és Belső-Mongóliában már leállt a busz- és taxiszolgáltatás. Ejinában arra kérnek minden lakost és utazót, hogy hétfőtől maradjanak otthon a járvány megfékezése érdekében. Kínából szombaton 26 új Covid-19 fertőzést jelentettek, és utána még találtak négy tünetmentes fertőzöttet.

A delta változat terjedése Ázsiában lassítja a kormányok erőfeszítéseit, hogy gazdaságuk újra indulhasson. Szingapúr szombaton bejelentette, hogy csak azok a munkavállalók térhetnek vissza a munkahelyükre január elsejétől, akik mindkét oltást megkapták, vagy az elmúlt 270 napban átestek a betegségen. A kormány a múlt héten újabb egy hónappal meghosszabbította a víruskorlátozásokat az esetszámok rohamos emelkedése miatt, pedig a lakosság több mint 84 százalékát már beoltották. A járványhelyzet miatt Peking korlátozza a turizmust és a szingapúri munkavállalást is.

A Beijing Daily azt jelentette, hogy Peking lemond egy eredetileg október 31-re szervezett maratont a vírus miatt. Azokban a városokban, ahol fertőzést találtak, megtiltották a főváros látogatást, és az oda való visszatérést – írta a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Sinovac gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával oltanak egy oltóponton Ronganban, Kína déli részén, 2021. június 3-án. Fotó: STR/AFP)