Az Amazon megtámadja a 865 millió dolláros rekordösszegű uniós adatvédelmi bírságot

A világ leggazdagabb emberének cége nem ért egyet a rekordösszegű bírsággal.

2021. október 17., 08:56

Szerző:

Az Amazon.com Inc. fellebbezett a 746 millió eurós (865 millió dollár) rekordösszegű büntetés ellen, amelyet az Európai Unió szigorú adatvédelmi szabályainak állítólagos megsértése miatt szabtak ki. A fellebbezést pénteken nyújtották be a luxemburgi közigazgatási bírósághoz – közölte Henri Eippers luxemburgi bírósági szóvivő.

A megtámadásra azt követően került sor, hogy a CNPD, a luxemburgi adatvédelmi szabályozó hatóság – ahol az Amazon uniós bázisa található – júliusban bírsággal sújtotta az amerikai techóriást.

A szabályozó úgy ítélte meg, hogy az Amazon a felhasználók személyes adatainak feldolgozásával megsértette a blokk általános adatvédelmi rendeletét, vagyis a GDPR-t. A döntést a La Quadrature du Net francia adatvédelmi jogvédő csoport 2018-as panasza váltotta ki.

A világ legnagyobb online kereskedőplatformja az elmúlt években több vizsgálattal is kénytelen volt szembenézni az ügyfelek és partnerek széles köréről felhalmozott hatalmas adathalmaza miatt,

beleértve a kiskereskedelmi piactéren értékesítő független kereskedőket, az Alexa digitális asszisztens felhasználóit és a vásárlókat, akiknek böngészési és vásárlási előzményei alapján mutatott nekik termékeket a weboldal.

A vállalat azt állítja, hogy az adatokat a vásárlói élmény javítása érdekében gyűjti, és irányelveket határoz meg arra vonatkozóan, hogy az alkalmazottak mit tehetnek ezekkel az adatokkal. Egyes törvényhozók és szabályozók aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy

a vállalat arra használja fel a tudását, hogy tisztességtelen előnyhöz jusson a piacon.

Az uniós adatvédelmi szabályozók hatásköre jelentősen megnőtt, mióta a blokk GDPR-szabályai 2018 májusában hatályba léptek.

A törvény lehetővé teszi, hogy a felügyelők akár a vállalat éves globális forgalmának 4 százalékát kitevő bírságot is kiszabhassanak.

Az adatvédelmi vizsgálat kiegészíti az Amazon európai üzleti tevékenységének intenzív trösztellenes vizsgálatát. Az Amazon ellen az EU a platformján lévő eladók adatainak felhasználása miatt indított vizsgálatot, valamint amiatt, hogy tisztességtelenül előnyben részesíti-e saját termékeit. Németországban több vizsgálat is folyik az Amazon eladásaival kapcsolatban. Az Egyesült Királyság is vizsgálja az EU-hoz hasonló kérdéseket.

(Kiemelt kép: Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa és ügyvezetője egy sajtótájékoztatón beszél 2021. szeptember 6-án a kaliforniai Santa Monicán. Fotó: Joe Klamar / AFP)