Ausztria kijárási korlátozással fenyegeti az oltatlanokat

Az osztrák kormány szigorítással növelné az oltott emberek számát.

2021. október 24., 12:02

Szerző:

Ausztria kilátásba helyezte, hogy újra kijárási tilalmat vezet be azok számára, akik még nincsenek beoltva a koronavírus elleni vakcinával. Az oltási hajlandóság csökken az országban, a megbetegedések száma pedig egyre emelkedik.

„Mindent megteszek annak érdekében, hogy az ország egészségügyi rendszere ne legyen túlterhelve amiatt, hogy egyesek még mindig halogatják az oltást. A világjárvány még nincs visszavonulóban. Hamarosan a beoltatlanok csapdájába esünk” 

– idézte a Bloomberg Alexander Schallenberget, az új osztrák kancellárt.

Ha az intenzív osztályon fekvő Covid betegek száma eléri az ötszázat – ami az intenzív helyek 25 százalékát jelenti – akkor a beoltatlanok számára szigorú korlátozások lépnek életbe: nem mehetnek szállodába, étterembe. Ha az intenzív osztályok elérik kapacitásuk egyharmadát, akkor kijárási tilalmat vezetnek be számukra és csak bizonyos esetekben hagyhatják el otthonukat.

Ausztriában egyre nő az új vírusos megbetegedések száma.

A legutóbbi hétnapos átlag 2869 fertőzött volt az október eleji 1830 esettel szemben.

Ausztria oltási aránya Nyugat-Európa nagy részétől ugyan elmarad, de jóval megelőzi azokat a kelet-európai országokat, amelyek jelenleg a Covid-válsággal küzdenek. Az osztrákok 65,4 százaléka kapott már legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát és 62,4 százalékuk már teljesen be van oltva.

(Kiemelt kép: Maszkos nő a bécsi opera épülete előtt a világjárvány idején. Fotó: ALEX HALADA / AFP)