Tóth Ákos: Tarjányi szelleme

Bezárt a Zoom.hu, egy tehetséges emberek által működtetett hírportál, mert a NER egyik kétes figurája úgy döntött, hogy most már nincs szükség a további működtetésére - Tarjányi Péter a jövőben inkább más vonalon szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Orbán Viktor rendszere éljen és viruljon.

2018. december 22., 09:48

Szerző:

Dolga, mi volt, megcselekedte. A magát biztonságpolitikai szakértőként beállító, tucatsztorikat író férfi - nem mellékesen a mai egyik legbefolyásosabb MSZP-s, Molnár Zsolt személyes tanácsadója - immáron új kihívásokat kereshet: hírportáljával épp akkor és épp oda döfött, amikor és ahová kellett. A legérzékenyebb pontra, ami ahhoz épp elegendő volt, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje, az egyetlen, akinek reális lehetősége lett volna legalább visszaszorítani a kétharmadot, visszatáncoljon, hogy legalább Szegedet ne veszítse el, ha már az övéi is rárontanak.

A Zoom volt az a hírportál, amely a miniszterelnök-jelöltségre aspiráló MSZP-s Botka Lászlót szétütötte. Abban az időszakban, amikor meghirdette a programját, és bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenccel nem akar közösködni, a Zoom írt ellene folyamatosan cikkeket. A Zoom volt az, amely egy-egy írásában a szocialisták belső méréseire és hangulatára hivatkozva csepülte Botkát azzal, hogy „nem hozza a számokat”, és nem kifizetődő a Gyurcsány-ellenessége, épp akkor, amikor az MSZP társadalmi támogatottsága épp emelkedni kezdett.

A Zoom hírigazgatója és testvére - aki épp akkoriban cserélte föl az MSZP kommunikációs vezetői posztját a szintén MSZP-s fővárosi ember, a csillagszemű Horváth Csaba tanácsadójáéra – volt az, aki egy páros interjúban darabokra szedte az akkor még Botka vezette MSZP-t a Heti Válaszban. És a Zoom.hu tulajdonosa, Tarjányi Péter volt az a „felelős értelmiségi”, aki egy nap váratlanul bejelentette, hogy megalapította a Magyar Progresszív Mozgalmat annak érdekében, hogy valódi miniszterelnök-jelöltet találjanak, mert Botka László nem tűnik annak, hiszen „nem hozza a számokat”. Csak hogy tisztán lássunk: e bejelentés idején az MSZP a teljes népességen belül 11- ma hat százalék -, a biztos pártválasztók körében 17 százalékon állt.

És Tarjányi Péter volt az az ember, aki a legváratlanabb pillanatban előhúzta a kalapból Lattmann Tamást, aki azzal állt elő, hogy nem is Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hanem valójában ő, mert vele már korábban megállapodtak a szocialisták, bár az soha nem derült ki, hogy kicsoda. Lattmann utóbb újra feltűnt a színen: akkor már a kisgazdák miniszterelnök-jelöltjeként.

És Tarjányi Péter volt az, aki pár hónappal a választások előtt, a legnagyobb ellenzéki káoszban fogta a kalapját, és elegánsan távozott: bejelentette, hogy a Magyar Progresszív Mozgalom beteljesítette a feladatát, mert Botka visszalépett, és különben is, a pártok most már tudják a dolgukat.

Tudták.

Tarjányi Péter most bezárja a Zoom-ot, mert nem tudja tovább finanszírozni. Mintha eddig ő finanszírozta volna. Állítólag tárgyalt külföldi befektetőkkel is, de nem, valahogy nem sikerült eladnia a választások előtt létrehozott hírportált, amelynek nagyszerű csapata valóban élvezhető terméket állított elő, de a tulajdonos a legfontosabb pillanatokban lecsapott, és még csak titkot sem csinált belőle: „Ha akarnám, csak hétfőn, szerdán és pénteken jelennének meg cikkek az oldalon, mert ez az én újságom” – nyilatkozta korábban az akkor még létező Magyar Nemzetnek.

Magyar Nemzet ma már nincs, nyomtatott Heti Válasz sincs, ahogyan a Zoom sincs. Bevégeztetett. De itt van velünk Tarjányi, és itt is marad, amíg szükség van rá. Szelleme ott sejlik a köztévé székházában, amikor végre valami reményt keltő ellenzéki akció indulna, de az ellenzéki képviselők végül kijönnek; ott sejlik, amikor bejelentik, hogy ellenzéki kerekasztal lesz; ott sejlik, amikor elhangzik, hogy az ellenzék megtalálta a parlamenti politizálás új eszközeit, így vissza kell mennie a falak mögé; ott sejlik az ellenzéki előválasztás gondolatában, ott sejlik mindenütt, ahol a remény esetleg megcsillanna, de aztán mégsem. És tényleg, miért érdekelné a Fideszt, hogy ha meg is mozdul itt valami?

Nem érdekes. Jönnek majd a Tarjányik és a főnökeik, akiknek szólni sem kell, mert magukat időzítik, ha kell, hírportált alapítanak, ha kell, miniszterelnök-jelöltet keresgélnek, és nem marad utánuk semmi, csak a pusztulás, meg néhány valamire való, tisztességes, tönkretett ember, politikusok, a Zoom.hu szerkesztősége, meg úgy ez az egész ország. De sebaj, a biztonságpolitikai szakértőknek nagy a keletjük mostanság, Tarjányi bizonyosan nem vész el, csak átalakul.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.