Nagy N. Péter: Lesz vicc Vajna után

2019. november 23., 07:10

Szerző:

Nehéz eldönteni, hogy a kormány-e Káel Csaba, vagy fordítva. Az államilag kibocsátott hír szerint ugyanis a teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet, amely Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztésére felhatalmazandó kormánybiztos kezdeményezésére jön létre január 1-jétől. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek. Tehát Káel Csaba kezdeményezésére a kormány benyújtotta.

Valakinek majd mégis vállalnia kell a felelősséget, le kell forgatnia a sztorit. A stáb beállt, és már idézhetjük a nyilvánosságnak szánt első két mondatot: a Nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, a nevének megváltoztatásával jön létre, azzal a céllal, hogy a támogatási rendszerek egységesítése, a támogatások ésszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Sőt, megyünk a csúcsra, fények, zene, effektek, 12 kamera, ami csak belefér. Amennyiben a törvényjavaslat szerint – idézem – a mozgóképipar struktúráit rendszerszinten szükséges továbbépíteni a támogató tevékenység összehangolásával intézményi szinten. Javaslom, olvassuk el fordítva is: „Szinten intézményi összehangolásával tevékenység támogató a továbbépíteni szükséges rendszerszinten struktúráit mozgóképipar a szerint törvényjavaslat a.”

Csak az „a” fityeg furcsán a végén, a többi éppolyan elegáns, tiszta, mint az egyenes szórend szerinti változat.

Javasoljuk az új biztosnak, aki egyébként rendező, és továbbra is felel majd az általa igazgatott Művészetek Palotája évi több mint ezer programjáért, hogy rögtön játszassa el imázsfilmben e két mondatot. Mély hangú reklámszínész, csellista lány, nézzenek a szemünkbe, aztán jöjjön, aminek jönnie kell!

Káel Csaba az új megbízatásáról szóló HVG-interjú (egyébként remek) kérdéseinek egyikére azt válaszolta: igen, miért is ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni? És tényleg, ha ez kell ahhoz, hogy „a struktúrát rendszerszinten továbbépítsék a támogató tevékenység összehangolásával intézményi szinten”, javasoljuk is. Csinálják!

A már idézett két mondat után következik a jelenet Havas Ágnes, a Filmalap eddigi vezérigazgatójának távozásáról. Ezt a forgatókönyvet is Káel Csaba jegyzi, az ember, aki úgy tűnik fel, hogy kevesli az Andy Vajnától és munkatársaitól rámaradt néhány oscarnyi hagyatékot.

  • hvg.hu: Mindennek Havas Ágnessel az élen nem lehetett volna teret adni?
  • K. Cs.: Ágival tárgyaltunk, és valószínűleg fogunk is még együtt dolgozni egyéb projekteket illetően – mi azért már harminc éve ismerjük egymást –, de ő most úgy döntött, hogy nyugdíjba megy.

Ezt a jelenetet is le kellene forgatni, színésszel, csellista lánnyal.

Csehov is vígjátéknak nevezte a darabjait, ez is lehetne az.

Káel úgyis nehezményezi, hogy most inkább „ez a nemzetközi humor” van jelen a magyar filmekben, miközben nekünk sokkal jobb humorunk van.

És tényleg!

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.