Mátyás Győző: Tücsök, bogár, propaganda

2018. február 25., 08:19

Szerző:

Minő kivételes alkalom, hogy végre egyetérthetünk egy magas rangú kormányzati illetővel: „Meg kell védenünk a magyar embereket attól, hogy bogarakkal, tücskökkel… etessék őket”. Jó, hát persze, a miniszter úr nem úgy értette, de azért mi itt arra asszociáltunk (azt még szabad?), hogy valóban jó lenne véget vetni annak, hogy ilyen hihetetlen mennyiségű tücsök-és-bogárral etesse az embereket a kormányzati propaganda. Na de hát azt kívánnánk, hogy ezentúl szavuk se lehessen? Hogy a kormányerők tegyenek némasági fogadalmat? Egyrészt úgyse tartanák be, másrészt épp a hülyeséggenerátor a legnagyobb fegyverük, majd bolondok lennének leállítani. Pláne, így a kampányban! Éppen hogy ráerősítenek, s ahogy látjuk, egyenesen verseny van a potentátok között, hogy ki tudja nagyobb lunatikus módjára egy passzusba sűríteni, hogy a Soros miként akarja iszlám kalifátussá változtatni a hazát. (A Nyílt Táradalom Alapítvány drogmámorban fetrengő álcivil szervezeteinek zsoldjában rángatott Brüsszel drótjának kottájából táncoló ENSZ segítségével. Által.)

És ebben a versenyben a földművelésügyi miniszter úr nem pusztán helytállt derekasan, de innovatív módon gazdagította is a propagandisztikus blődségek portfolióját.

Mert hát Soros volt már patás Jetitől kezdve a magyarok vérét szívó vámpírig minden, ám az kétségkívül nóvum, hogy mérhetetlen gonoszságában majd arra akarja rákényszeríteni a magyart, hogy teszem azt, marinírozott vízicsótányt vagy konfitált vándorsáskát egyen. Ráadásul a miniszter úr a közbeszédet meghatározó értelmezési keretbe helyezte a témát, hiszen már mily régen megüzentük a sok, halál elől menekülő mihasznának, hogy tiszteletben kell tartania a kultúránkat. (Inkluzíve korrupció és lacipecsenye.) A földművelésügyi miniszter pedig a gasztronómia egyfajta apokaliptikus vízióját helyezte a kultúrák kíméletlen harcának horizontjára.

Fél kiló szöcskét kérek, de szép legyen, mert betegnek lesz!

Egyelőre még tartja magát az ostromlott öreg kontinens civilizációja: „De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság, étkezésben is... az ember elveszíti az igazodási pontot.” És akkor a végén Soros diktátumaként jön a végzet a grillezett skorpió képében. Slusszpoénként pedig a miniszter úr előadott egy elég zaklatott logikai futamot, amelynek keretében attól a hipotetikus állapottól, amikor már mindenkinek migráns szomszédja van (mert ugye a Soros!) eljutott az ENSZ nevű bevándorlást szervező hivatalig, amelyet vélhetően a hollywoodi demokratapárti bogárbiznisz pénzel.

Csak ámulva tudjuk dicsérni a miniszteri kreativitást, ahogy bővítette a sorosozás tárházát.

Ehhez képest az élesben, tényleges választási helyzetben kipróbált verzió tulajdonképpen eléggé elcsépeltnek tűnik. Hódmezővásárhelyen egy, a kulturált megszólalást sajátosan értelmező szórólapon az ellenzéki jelöltet szimplán állathoz hasonlítják, támogatóit nyilvános szégyenlistára helyezik, végső tromfként pedig odabiggyesztik Soros képét. Ez eddig mondjuk a szokásos tahóság, de valahogy feltűnik a szórólapon a „most találtak egy bolondot” szintagma. És milyen érdekes, hogy Lázár János újságíró kolléga készített egy „interjút” a fideszes alpolgármesterrel, s ebben az ellenzéki jelöltre utalva úgy fogalmaz: „Kihívtak vitára is – azért nem vitatkoztál vele, mert bolond, vagy mert nincs miről vitatkozni?”. Mondjuk Lázár „akinek semmije sincs, annyit is ér” János eddig is arról volt híres, hogy igen tiszteli az emberi méltóságot, így ez a turbósuttyó kitétel annyira nem meglepő tőle.

Na de a szóhasználat hasonlósága az interjúban és a szórólapon – finoman szólva – érdekes. Ebből az aspektusból nézve pedig különösen vicces Lázár kérdése: „És azt hogy viseli az önbizalmad meg a lelki alkatod, hogy azzal vádolnak mindig, hogy itten Lázár János uralkodik, te csak egy epigon vagy, egy segédszínész vagy, nem te vagy a főszereplő. Ezt mondják a másik oldalon.” Hát tényleg érdekes kérdés, hogy ki uralkodik azon a latifundiumon, ahol még egy anonim gyalázkodó pamfletben is felismerhető a „kisfőnök” szóhasználata. Az meg már ütős poén, hogy akik ezt a szórólapot készítették, azt mondják az ellenfélre: „Ezeket csak a gyűlölet tartja össze” (írásjel nincs a mondat végén.) Hát persze. No meg nyilván a Hódmezővásárhelyt gigamecsetté változtatni akaró Soros.

Elégedetten konstatálhatjuk, hogy a kormányerők a sorosozós néphülyítés terén jól teljesítenek. És ahogy telik az idő, még jobban fognak.

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.