Mátyás Győző: Jogállami mani

Mérhetetlenül jó érzés tölti el az embert, ha arra gondolhat, hogy a legfőbb orákulum, a haza jótevője, a nép megmentője sokoldalú, változni kész, mindig új arcát megmutató férfiú

2020. július 12., 08:07

Szerző:

Mérhetetlenül jó érzés tölti el az embert, ha arra gondolhat, hogy a legfőbb orákulum, a haza jótevője, a nép megmentője sokoldalú, változni kész, mindig új arcát megmutató férfiú. Ha kell, a nemzetközi színtéren gazdasági előnyökért kiálló terminátor, (amely előnyöket aztán a nép Mészáros Lőrinc nevű egyede által élvezheti), máskor a szuverenitás rettenthetetlen védelmezője (egyetlen migráns sem lépheti át az országhatárt – egy nem is, csak tízezer, ha letelepedési kötvényt vásárol, offshore számlákat hizlalva ezzel), és folytathatnánk a nagy államférfiú kiváló tulajdonságainak dicséretét. De a mostani nehéz időkben már-már elfeledtük, hogy milyen frenetikus humora is van. Amit most, a péntek reggeli soros (bocs!) interjúban meg is csillogtatott. „Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen”, mondta, és tényleg jót nevettünk ekkora kópéságon.

A kérdés természetesen azért került szóba, mert ismét napirenden van az Európai Unió költségvetésének megszavazása, és a tervezetben sok új elem rejtezett, többek között az is, hogy biztosítékot kerestek arra, hogy a pénzeket ne lehessen csak úgy simán zsebre tenni. Charles Michel, az Európa Tanács elnöke a minap bemutatta a költségvetéshez kapcsolódó javaslatokat, és a plánumban benne foglaltatott, hogy a következő uniós költségvetés (MFF) és a hozzá kapcsolódó helyreállítási alap forrásainak elosztásakor figyelembe vegyék azt, egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot és az európai alapértékeket. Ez azzal is fenyegetett, hogy a 7. cikk szerinti eljárásokat is beszámítják az uniós források felhasználásánál, ráadásul a független média védelme is szóba került. Ez volt a helyzet korábban, azóta azonban Michel úr „mérlegelt”, és kicsit felszódázta a tömör nedűt.

Charles Michel

Hát persze, hogy a múlt heti tervezet kiverte a biztosítékot a magyar illetékeseknél, és máris elkezdődött a propaganda hablatyolás arról, hogy itten a kettős mérce tombolásának dühöngése. A Fidesz-KDNP frakció már elő is terjesztett egy indítványt, hogy Orbán Viktor ne fogadja el a javaslatot az Európai Tanácsban, ha itten ezek a gonosz brüsszelita-moszkovita bürokraták le nem állítják a 7. cikk szerinti eljárást, merthogy „az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak.” És természetesen Soros.

A jogállamiság emlegetése eddig is idegesítette a derék magyar illiberatákat, de amint felmerült, hogy a források elosztásának feltételéül szabnák a jogállamiság törvényeinek betartását, félő volt, hogy be is kattannak. Egy ideig reális esélye vagy veszélye (ki honnan nézi) volt annak, hogy az Unióban tényleg beváltják a fenyegetést, annál is inkább, mert Angela Merkel a minap név szerint megemlítette Orbán Viktort, mint akivel vívni kell a jogállamiság kérdésében. Eddig ugye az volt a gyakorlat, hogy az Unió szó nélkül kiutalta a zsozsót, miközben a magyar kormány – nem mellesleg az Unió pénzén – szabadságharcot folytatott az Unió ellen, ez a pénz aztán a derék oligarchák zsebébe vándorolt. Így volt kerek a világ, és ekként balek az Unió. És ahogy a helyzet most áll, így marad ezután is.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képt?
Fotó: Bodnár Boglárka

Ezzel együtt abban a pillanatban, hogy megváltozni látszott ez az idilli állapot, hirtelen a miniszterelnöki hangnem is szigorodott. Az idézett interjúban a magyar kormány feje már nem is olyan burkoltan fenyegetőzött, hogy ha az Unióban nem hagyják abba ezt a vircsaftot, és tovább izélgetik őket ezekkel a jogállami vitákkal, „akkor nem lesz költségvetés”.

Lehet ezen persze ironizálni, hogy lám köhög a bolha, meg hogy ez is csak belpolitikai színtérre szánt nagyhangú hőzöngés, csak éppen nem vagyok biztos benne, hogy a kivagyiság, a hatalmi dölyf és a nagyra nőtt ego a legfőbb orákulumot nem vezette volna-e oda, hogy még ezt is kipróbálja. Milyen jó kis játék: térdre tudja-e kényszeríteni egész Európát egyedül. Nem hiszem, hogy erre sor kerül, de hogy megfordult a magasságos fejben, az szinte biztos. Különben minek ez a parlamenti előkészítés ezzel az obskúrus indítvánnyal?

Szép látvány lett volna, ahogy rohanunk szembe mindenkivel az európai autópályán.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.