Mátyás Győző: Jogállami mani

Mérhetetlenül jó érzés tölti el az embert, ha arra gondolhat, hogy a legfőbb orákulum, a haza jótevője, a nép megmentője sokoldalú, változni kész, mindig új arcát megmutató férfiú

2020. július 12., 08:07

Szerző:

Mérhetetlenül jó érzés tölti el az embert, ha arra gondolhat, hogy a legfőbb orákulum, a haza jótevője, a nép megmentője sokoldalú, változni kész, mindig új arcát megmutató férfiú. Ha kell, a nemzetközi színtéren gazdasági előnyökért kiálló terminátor, (amely előnyöket aztán a nép Mészáros Lőrinc nevű egyede által élvezheti), máskor a szuverenitás rettenthetetlen védelmezője (egyetlen migráns sem lépheti át az országhatárt – egy nem is, csak tízezer, ha letelepedési kötvényt vásárol, offshore számlákat hizlalva ezzel), és folytathatnánk a nagy államférfiú kiváló tulajdonságainak dicséretét. De a mostani nehéz időkben már-már elfeledtük, hogy milyen frenetikus humora is van. Amit most, a péntek reggeli soros (bocs!) interjúban meg is csillogtatott. „Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen”, mondta, és tényleg jót nevettünk ekkora kópéságon.

A kérdés természetesen azért került szóba, mert ismét napirenden van az Európai Unió költségvetésének megszavazása, és a tervezetben sok új elem rejtezett, többek között az is, hogy biztosítékot kerestek arra, hogy a pénzeket ne lehessen csak úgy simán zsebre tenni. Charles Michel, az Európa Tanács elnöke a minap bemutatta a költségvetéshez kapcsolódó javaslatokat, és a plánumban benne foglaltatott, hogy a következő uniós költségvetés (MFF) és a hozzá kapcsolódó helyreállítási alap forrásainak elosztásakor figyelembe vegyék azt, egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot és az európai alapértékeket. Ez azzal is fenyegetett, hogy a 7. cikk szerinti eljárásokat is beszámítják az uniós források felhasználásánál, ráadásul a független média védelme is szóba került. Ez volt a helyzet korábban, azóta azonban Michel úr „mérlegelt”, és kicsit felszódázta a tömör nedűt.

Charles Michel

Hát persze, hogy a múlt heti tervezet kiverte a biztosítékot a magyar illetékeseknél, és máris elkezdődött a propaganda hablatyolás arról, hogy itten a kettős mérce tombolásának dühöngése. A Fidesz-KDNP frakció már elő is terjesztett egy indítványt, hogy Orbán Viktor ne fogadja el a javaslatot az Európai Tanácsban, ha itten ezek a gonosz brüsszelita-moszkovita bürokraták le nem állítják a 7. cikk szerinti eljárást, merthogy „az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak.” És természetesen Soros.

A jogállamiság emlegetése eddig is idegesítette a derék magyar illiberatákat, de amint felmerült, hogy a források elosztásának feltételéül szabnák a jogállamiság törvényeinek betartását, félő volt, hogy be is kattannak. Egy ideig reális esélye vagy veszélye (ki honnan nézi) volt annak, hogy az Unióban tényleg beváltják a fenyegetést, annál is inkább, mert Angela Merkel a minap név szerint megemlítette Orbán Viktort, mint akivel vívni kell a jogállamiság kérdésében. Eddig ugye az volt a gyakorlat, hogy az Unió szó nélkül kiutalta a zsozsót, miközben a magyar kormány – nem mellesleg az Unió pénzén – szabadságharcot folytatott az Unió ellen, ez a pénz aztán a derék oligarchák zsebébe vándorolt. Így volt kerek a világ, és ekként balek az Unió. És ahogy a helyzet most áll, így marad ezután is.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képt?
Fotó: Bodnár Boglárka

Ezzel együtt abban a pillanatban, hogy megváltozni látszott ez az idilli állapot, hirtelen a miniszterelnöki hangnem is szigorodott. Az idézett interjúban a magyar kormány feje már nem is olyan burkoltan fenyegetőzött, hogy ha az Unióban nem hagyják abba ezt a vircsaftot, és tovább izélgetik őket ezekkel a jogállami vitákkal, „akkor nem lesz költségvetés”.

Lehet ezen persze ironizálni, hogy lám köhög a bolha, meg hogy ez is csak belpolitikai színtérre szánt nagyhangú hőzöngés, csak éppen nem vagyok biztos benne, hogy a kivagyiság, a hatalmi dölyf és a nagyra nőtt ego a legfőbb orákulumot nem vezette volna-e oda, hogy még ezt is kipróbálja. Milyen jó kis játék: térdre tudja-e kényszeríteni egész Európát egyedül. Nem hiszem, hogy erre sor kerül, de hogy megfordult a magasságos fejben, az szinte biztos. Különben minek ez a parlamenti előkészítés ezzel az obskúrus indítvánnyal?

Szép látvány lett volna, ahogy rohanunk szembe mindenkivel az európai autópályán.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.