Ceglédi Zoltán: Az álsoványak és „a fideszes fiúk”

2018. október 21., 07:01

Szerző:

Ha valaha elkészül a magyar médiavilág kisállathatározója, remélem, Rényi Ádám fogja megírni, mert akkor még jól is sikerülhet, abban az egyik első szócikk biztosan az Álsovány lesz. De kicsoda-micsoda ő?

Álsovány az a celeb, aki előbb drasztikusan lefogyott 30-40 kilót, körbehaknizta vele a bulvárt; mi a titkod, hogy érted el, miként változott meg az életed, ragadnak-e rád a nők/pasik/mindkettő? Címlap, reggeli műsor, celebpattogtató vetélkedő, hisz végre nem kell attól félni, hogy a közepén infarktust kap. Aztán nem a megnövekedett érdeklődés és elfoglaltság, a magas élet és az elbizakodottság („már megvan, amit akartam”) miatt szépen, csendben visszahízta az egészet. Előbb csak egy-két kiló, aztán tíz, majd vissza az eredeti formájába, de, és itt jön a lényeg, továbbra is úgy kell tennünk, mintha sovány lenne. Eleinte még a fogyás után beszerzett, de már egyre szűkebb cuccokban mutatkozik, később bő ingekben/blúzokban, mell alatt gumírozott ruhákban, vitorlányi zakókban/blézerekben jelenik meg. Minősített esetekben újabb és újabb csodás fogyasztószereket reklámoznak vele, de immár csak az „előtte” állapotot tudja prezentálni. Szegény egyre szomorúbban legyint, amikor még rutinból a csodás fogyása a téma, de nem engedik beleállni a kudarcba, ami ezáltal válik teherré és közös hazugsággá. Nem lehet kimondani, ami történt, ami megváltozott. Nem vonhatunk le konklúziót, és nem készíthetünk őszinte tervet, mert volt egy korábbi bevett metódus a kezelésre, hogy tudniillik ő lefogyott.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Most pedig egy élesnek tűnő váltással hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor már háromszoros nagyapa. Igen, a rendszerváltás környékén még hiteltelenítésre alkalmas, hatékony leszólás volt „fideszes fiúkat” emlegetni. Sokak szívét melengető taknyosozással-nyikhajozással lehetett alávágni a valóban Fiatal Demokraták Szövetségének. Egyszerűbb volt akkor és most is suhancozni meg legyerekemezni a kritikust, mint meghallani, amit mond. De „a fideszes fiúk” kitétel már pont nekik segít.

Hiszen Orbán Viktor egy bácsi. Ősz, pocakos, a fals szólásmondásokat sálként nyakba tekerintő nagypapa.

Csak a 13. havi nyugdíjba meg szépkorúzásba belepistult ellenzék teszi meg azt a szívességet neki, hogy nem egy kopott, valódi koránál is öregebb, totyogó, avítt papát mutat, hanem továbbra is a biológiai és választástechnikai okokból szűkülő nyugdíjas ellenzéki közönséget traktálja a fideszes fiúkozással. Hogy ezek, kérem, ilyen felelőtlen, izgága süvölvények még, de majd jön Kutya úr a Szomszédokból, kiosztja a pofonokat a panelház tövében, és a huligánokat elzavarja borbélyhoz. Egy szándékoltan is archaizáló, de a jelen markáns részét tényleg nem értő, a korábbi évszázad eszközeit (nyomtatott napilapok, hagyományos tévé, óriásplakát) propagandába hajtó pártelnök-miniszterelnökről beszélünk. Nem „fiúról”.

Most, amikor e sorokat írom, a Fidesznek a YouTube-on 1678 feliratkozója van, míg a Dancsó Péter nevű fiúnak, ő tényleg az, 957 502. A Fidesz ifjúsági szerveződései mindig besülnek, tizen-huszonéves fideszes aktivistát, értsd, aki nem kap érte pénzt, nagyon rég nem láttunk már. Orbán Viktor nem menő, de a nála is öregebb korosztálynak árult ellenzéki politika még mindig megteszi neki azt a szívességet, hogy ellenkultúraként, forradalmárként tűnhessen fel. Nyolc év kormányzás után közpénzzel kitömött kormánypárti propagandafelületek hirdetik, hogy ők a „lázadók”. Az egykori MSZMP-agitprop mára fideszesnek álló múmiaelvtársai röhögve osztják a mai ellenzék náluk akár negyven évvel fiatalabb vezetőit, mert nem nevezik és kezelik őket úgy, ahogy kéne. Nem fiúk, hanem nagypapák.

Pedig azt is érdemes lassan felismerni, hogy nem a „fideszes fiúk” korosztálya, pláne nem a náluk is idősebbek fogják Orbán Viktort leváltani.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.