Így sírnak a növények, ha stressz éri őket

Egyedülálló hangfelvételt publikáltak, ami bizonyítja, a növények is képesek panaszukat kifejezni, hangosan.

2023. március 31., 15:21

Szerző:

Egyi izraeli kutatócsoport sikeresen rögzítette, milyen hangot adnak ki egyes növények, ha nem jutnak elég vízhez, vagy esetleg letörik egy levelük. A Qubit cikke szerint a csoport műsszerrel rögzíthető hangokat vett fel gy paradicsomnövény, egy dohánynövény, egy szőlőtőke vagy egy búzakalász. Az eredmény ütemes, gólyakelepelés-szerű hanggal jelzik, ha valamiben hiányt szenvednek és ezért stressz érte őket.

Szabad füllel persze ezek a hangok nem hallhatóak, hiszen frekvenciájuk általánosan 40-80 khZ, de az ember maximum még 20 khZ-es hangot képes meghallani. Mi tehát nem, de rovarok, rágcsálók akár hallhatják is a növényi hangokat, sőt, ez még az állatok viselkedését is befolyásolhatja. 

A vizsgálathoz a kutatók a növényeket hangszigetelt dobozokban helyezték el üvegházakon belül, és két mikrofont állítottak a törzseikhez. A növények panaszhangjai hosszúak és kitartottak, tehát mintegy-monológ-szerűek. Az alábbi, publikált felvételen sorrendben hallható a vízhiányban szenvedő paradicsom és búza, illetve a megvágott szőlőtőke hangja is:

(Kiemelt kép: Paradicsomnövény. Fotó: kie-ker, Pixabay)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.