Milliónyian töltöttek le egy agresszív kémszoftvert a telefonjukra

Két kártékony fájlkezelő – az egyiket egymillióan, a másikat félmillióan töltötték eddig le – bukott le azza, hogy érzékeny adatokat gyűjt a felhasználókról, maguktól futnak a háttérben, miközben elrejtik az ikonjaikat is, hogy könnyebb legyen megfeledkeznie arról, telepítette-e ezeket vagy sem. Sőt az appok akár a telefont is újraindíthatják, ha a felhasználó gyanakodni kezd.

2023. július 7., 19:19

Szerző:

Két rosszindulatú alkalmazást fedeztek fel a Google Play-en a Pradeo mobilbiztonsági cég kutatói, amelyek indokolatlanul sok információt gyűjtenek be a felhasználóktól, majd az ellopott érzékeny adatokat kínai szerverekre küldik el – írja a Bleeping Computer nyomán az RTL.

Mindkét applikáció ugyanazon cég adta ki, és rendkívül népszerűek:

az egyik a File Recovery and Data Recovery, amit már több mint 1 millióan telepítettek, a másik pedig a File Manager, amit nagyjából 500 ezer letöltésnél járt.

A két alkalmazást a Pradeo fedezte fel, és a Google Play-re feltett leírás szerint nem ugyan gyűjtenek felhasználói adatokat az eszközökről, valójába rengeteg információt szereznek meg. Ráadásul

a felhasználó akarata ellenére indulnak el és futnak a háttérben, miközben elrejtik az ikonjaikat is, hogy könnyebb legyen megfeledkeznie arról, telepítette-e vagy sem. Sőt az appok akár a telefont is újraindíthatják, ha a felhasználó gyanakodni kezd.

A szoftver hozzáfért a névjegyzékhez és a csatlakoztatott e-mail fiókok, közösségi appok adataihoz, az alkalmazásokon belül kezelt képekhez, hang- és videófájlokhoz, a valós idejű helyadatokhoz, az operációs rendszer verziószámához, a készülék márkájához és modelljéhez is.  

A Google alkalmazásboltjából azóta eltávolították a veszélyes fájlkezelőket. Ha már korábban letöltötte, akkor

azonnal törölje ezt a két alkalmazást a telefonjáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Justine Bonnery / Hans Lucas / AFP)